Kde je hranice mezi příležitostným pitím a závislostí na alkoholu?

Ať už se nám to líbí, nebo ne, Češi jsou národem pijanů. Alkohol nám rozhodně není cizí. Muži milují pivo, ženy zase víno a nejen na Moravě pak ještě teče slivovice proudem. Většina z nás se snaží pít jen příležitostně a s mírou, ale když nastane mimořádná situace, může se stát, že nad svým pitím ztratíme kontrolu. A takovou situací může být i nouzový stav, nucená karanténa a izolace od přátel a rodiny. Jak se pak vyvarovat toho, aby nad vámi démon alkoholu nezískal moc?

Nejdřív se zamyslete nad svými posledními dvěma měsíci. Pro nikoho to nebylo lehké období – omezil se volný pohyb, vycházeli jsme ven jen v nutných případech, báli jsme se neviditelné nákazy a v novinách i televizi převažovaly ustrašené a špatné zprávy. K tomu měli leckteří z nás po celou tu dobu doma děti, z našich domovů se stávaly školy, školky i kanceláře v jednom. Stresu jsme měli často víc než za běžné situace. A tak je jasné, že jsme se z této - už poněkud šílené - situace snažili hledat aspoň nějaké krátkodobé východisko, kdy by se nám ulevilo a aspoň na chvíli bychom zapomněli na starosti a hrozby. A takovou cestou se pro mnoho lidí stává alkohol. Přestože byly bary a hospody zavřené, nebylo si těžké nakoupit zásoby piva, vína i tvrdého alkoholu domů. Což je právě začátek toho problému.

Pijeme často a brzo

Když si párkrát do týdne dáte sklenku vína či jedno, dvě piva, nic se neděje. Ale když jste zavření mezi čtyřmi stěnami, najednou zjistíte, že po alkoholu saháte častěji, vypijete ho více a začínáte pít mnohem dříve (tedy ne večer, ale třeba už dopoledne). To, co nás uklidňuje, je ale velmi zrádné. U mnoha lidí proto hrozí, že po skončení omezení pohybu zjistí, že jsou vlastně alkoholici. Na pití si navyknou a budou v něm pokračovat dál. Alkohol je totiž stejný jako jiné drogy – přináší nám klid, zapomínáme na nepříjemnosti, je nám po něm dobře, nic neřešíme. Druhý den se sice pereme s kocovinou, ale nová vlna alkoholu ji zase zažene. A rázem se ocitáme v začarovaném kruhu.

Hledejte rozptýlení

Pokud máte nehezké podezření, že pijete více a častěji než předtím, snažte se okamžitě přibrzdit. A nejlépe přestat úplně. Pokud to nedokážete, máte problém a už u vás propuká závislost. Pokud to ještě dokážete, gratulujeme vám. Hlavně se snažte nespadnout do toho znovu. Hledejte si jiné rozptýlení, bavte se s dětmi, hrajte hry, čtěte knihy, choďte do přírody. Existuje tolik příjemných způsobů, jak si vyčistit hlavu a přitom si neubližovat, tak proč to řešit alkoholem?