Jóga je ideální antidepresivum

Když se rozhodneme začít něco dělat se svou kondicí a třeba i trochu zhubnout, obvykle se rozhodneme začít cvičit. Jenže pod pojmem cvičení si každý z nás představuje něco jiného. Někdo dá přednost cvikům doma v soukromí mimo oči ostatních lidí (protože se za svou neohrabanost a nadváhu možná i trochu stydíme). Někdo vsadí na posilovnu a pomoc trenéra. Někdo se rozhodne začít běhat, protože běhání je přece teď tak populární. A jen málokoho napadne, že by mohl začít praktikovat jógu. Tu si pořád spojujeme spíš s čímsi duchovním a nepovažujeme ji za cvičení v pravém slova smyslu. A přitom ti, kdo jógu praktikují, na ni nedají dopustit a zcela jí propadli.

Nastudovat si teorii

Proč se jogínům cvičícím v parku za jejich zády posmíváme a proč si v duchu říkáme, že jsou to tak trochu blázni? Tkví to v naší neinformovanosti a našem nepochopení smyslu jógy. Faktem totiž je, že není jen jedna jóga. Má mnoho odnoží a každý člověk praktikuje jinou. Každému vyhovuje jiná. Některá je velmi akční, jiná zase spíš meditační. Další v sobě v ideální kombinaci snoubí obojí – pohyb i meditaci. Z jógy domů nepřijdete ztrhaní jako z posilovny. Přijdete usměvaví, spokojení, dobře naladění. Proč? Protože myslí nejen na tělo, ale i na ducha. Takže pokud už o ní nějakou dobu uvažujete, nejdříve si na internetu nastudujte, o čem jóga je, jak se její jednotlivé typy liší a zjistěte, co od ní vlastně očekáváte. Teprve pak ji začněte zkoušet.

Ideální antidepresivum

Jóga je velmi zajímavá v tom, že pochází z východu, její kolébkou je Indie. A tu má mnoho z nás spojenou s duchovní tradicí, meditacemi a snahou stát se lepšími a klidnějšími lidmi. Evropanům tedy chvíli trvá, než se s jogínskými pozicemi a cviky sžijí. Když začínáte, může to pro vás být šok, stejně jako zklamání. Ale je nutné vytrvat. Dát tomu alespoň pár týdnů. Nebo zkusit jiný styl jógy. Když vytrváte, najednou zjistíte, jaký vliv to má nejen na vaši kondici, ale i na vaši psychiku. Ne nadarmo mnozí říkají, že jóga je pro ně jako antidepresivum. A věřte tomu, že takhle přesně funguje. Že si při ní skvěle odpočinete a zrelaxujete se, stejně jako naberete nové psYchické síly do dalších dnů. Stačí jen dát tomu šanci a zkusit ji. A když vám nebude vyhovovat? Prostě ji nedělejte a jděte si zaběhat, i to vám skvěle vyčistí hlavu.