Smích je zdravý. Jak prospívá našemu tělu?

Něco na tom bude. Kdyby se člověk smál neustále, jeho okolí by si o něm začalo myslet ledacos podivného a možná by skončil až u psychiatra. Přitom je to ale právě naopak. Kdo se směje často a je neustále dobře naladěný, dívá se na život optimisticky a nepřipouští si žádné starosti, to je naprosto šťastný člověk, kterému jeho nemizející úsměv mohou ostatní leda závidět. A potvrdili by jim to i vědci.

Na smích vědecky

Smích je tak zajímavým projevem emocí, že se jím zcela vážně zabývají i ty největší vědecké kapacity. A právě proto také vědci svými výzkumy dospěli k tomu, že kdo se často směje, je zdravější. A to v tom smyslu, že smích působí jako lék proti stresu, který dokáže zahánět. Což asi víme. Ale málokdo tuší, že smích má podle expertů protizánětlivé účinky, tudíž se dá bez zdráhání opravdu říct, že léčí. A co víc, prý zlepšuje i imunitu, což se v dnešní době může také hodit.

Smějte se jako děti

Když se podíváte na děti, zjistíte, že se smějí velmi často. Podle různých výzkumů se dítě v průměru usměje či zasměje asi čtyřistakrát za den. Čím je starší, tím méně se směje – a dospělí lidé se smějí jen asi patnáctkrát za den. A v tom tkví asi i to vysvětlení, proč jsou děti mnohem šťastnější a bezstarostnější než jejich rodiče.

Máte pocit, že je to neřešitelné? Není. Prostě na to myslete. Nestyďte se, a když máte chuť, smějte se. Pusťte si po náročném dni nějakou komedii, vyprávějte si vtipy, čtěte něco humorného. Dopřejte svému tělu relax v podobě „smíchové terapie“. Uvidíte, že vám to prospěje po všech stránkách a budete se cítit lépe a spokojenější.