Staňte se na chvíli dítětem a ulevíte si tak od stresu

Život občas nebývá snadný – a většina z nás je nucena v různých takových situacích nasazovat „masku“. Jinak se chováme v práci, jinak doma, jinak na oslavě. Občas se přetvařujeme, snažíme se ostatním zavděčit, snažíme se být nejlepší. A pak se divíme že my sami nejsme úplně šťastní.

Vzpomínáte si na své dětství a na ty chvíle, kdy jste byli naprosto šťastní, prožívali bezstarostné chvíle, nic vás netrápilo, neřešili jste budoucnost, neměli jste s ničím starosti? Dětství je v tomto ohledu nádherným obdobím. Dospělost je o dost složitější. Ale zamysleli jste se nad tím, jestli skutečně taková musí být? Nemohli bychom uvnitř stále zůstat tím dítětem a být šťastní? Jistě, že mohli – ale vyžaduje to trošku odhodlání a odvahu vymanit se z davu.

Prožívejte emoce naplno

Společnost nás často nutí chovat si jinak, než jak se zrovna cítíme. Což znamená, že často skrýváme své emoce. Přetvařujeme se. A kvůli tomu se pak sami necítíme komfortně. Přestaňte se za každou cenu poddávat tlaku okolí a prožívejte své emoce zase naplno. Smějte se, když se vám chce - v mnoha situacích vám smích odlehčí trému, v jiných zase zlepší náladu i ostatním. Plačte, když máte tu potřebu. Mračte se, zavztekejte, zaječte si, jásejte, chichotejte se – zkrátka cokoliv. Jen pokud svým emocím dovolíte naplno proudit, přinesou vám kýžený pocit úlevy nebo štěstí. A v mnoha situacích - i v pracovním životě - díky emocím dokážete lépe vyjádřit svůj postoj nebo názor.

Něha a láska

Dovolte si mít rádi nejen sami sebe, ale i své blízké. Obejměte je, polibte, pohlaďte – dejte průchod svým citům. Udělejte to, co byste už tak dávno chtěli, jen to před ostatními dobře tajíte. Děti neváhají projevit svou lásku k ostatním – a užívají si to.

Žijte s lehkostí

Není možné zbavit se starostí, povinností nebo se vyhýbat lidem, s nimiž si nerozumíte. Ale to ještě neznamená, že nemůžete vidět svět s nadhledem, cítit se svobodní a volnomyslní. Tyto dětské pocity občas zažívá každý z nás – a nejlepší by bylo, pokud bychom je cítili co nejčastěji. Hned by se nám žilo lépe a šťastněji. Také to zkuste a uvidíte, jak se rázem promění vaše nálada.