Na dovolené nemusíte litovat, buďte na ni připraveni

Konečně přišlo léto, po chladném květnu se vrátily teplé dny a my si můžeme užívat sluníčka a sezónního ovoce. Mnoho z nás se ale už teď začíná připravovat na letní dovolenou, pomalu balíme, zjišťujeme poslední nutné náležitosti, dokupujeme oblečení i další potřeby. Jenže se snadno může stát, že se neobyčejný letní zážitek a promění v noční můru. Na co si dát pozor?

Je jedno, jestli letos vyrazíte na dovolenou jen v rámci České republiky nebo si vyjedete za hranice, případně zvolíte nějakou úplnou exotiku. Nepříjemnosti či nevolnost vás mohou zastihnout kdekoliv a nakonec je z toho úplně zkažená dovolená a případně ještě neshody v rodině. Proto je potřeba před odjezdem myslet i na to, jak se na jiných místech chovat zodpovědně a jak neohrozit ani své zdraví ani si nekazit pohodu a odpočinek.

Pozor na maso i vodu

Nevhodná voda plná bakterií, kterou naivně vypijete, je jasnou vstupenkou do nemocnice a značí úplný konec dovolené. To vás může potkat zejména v exotických zemích a na místech, kde se tolik nehrotí hygiena (typické je to zejména pro Egypt, ale i obecně pro africké země). Což ale neznamená, že nemůžete něco špatného vypít třeba v českém kempu (typicky vodu, která je považována jen za užitkovou, nikoliv pitnou). Takže jistotou jsou balené vody, které vám zajistí dostatečný pitný režim, příjem minerálů a navíc vám po nich stoprocentně nebude zle.

Rizikem může být i maso. Stačí, abyste si někde ve stánku na ulici dali burger, který nebude úplně propečený, a se svými střevy si pak zažijete učiněné peklo. Rizikové může být ovšem i domácí grilování, kdy se vše snažíte uspíšit a maso nedopečete – případně si koupíte už naložené maso, které nebylo moc kvalitní a marináda jen maskovala jeho nevhodný stav. Konec dovolené a cesta k lékařům jsou pak skoro zaručené.

Ochrana proti slunci a pohoda

Dalším rizikem na dovolených bývá to, že se ze samého nadšení hned rozplácnete na pláž a zůstanete tam celý den. Výsledek je každému jasný a spálená kůže může být to nejmenší, co vás potrápí. Úpal a úžeh jsou zrádné a strávit zbytek volných dní v hotelovém pokoji je pak spíš k vzteku. Takže je vhodné s opalováním to nepřehánět a hlavně myslet na pravidelné ošetřování kůže pomocí krémů na opalování s co nejvyšším UV indexem.

V neposlední řadě si mnoho lidí zkazí letní radovánky tím, že to přeženou. Náhlý pocit svobody a volna je přiměje dělat věci, které by jindy nedělali. A tak v letních měsících není o úrazy nouze a zlomené ruce a nohy patří k těm úplně nejběžnějším. O nešťastných koncích bujarých párty ani netřeba mluvit. Přitom stačí jen zachovat si zdravý rozum a nejprve přemýšlet a potom si teprve užívat.