Tělo si o víc pohybu dokáže samo říct

Pokud skutečně většinu dne strávíte na pohovce před televizí, cpete se sladkostmi nebo chipsy a vaše váha roste závratnou rychlostí, tak je zřejmé, že tělu pohyb akutně chybí. Což není jen vaše neblahé tušení, ale samo tělo vám to dost jasně naznačuje – zadýcháváte se, nemůžete se pořádně ohnout, rychle se při běžných činnostech unavíte, nemáte dost energie na náročnější aktivity, začínají vás trápit klouby a možná se objevila i cukrovka či problémy se srdcem či cholesterolem. Tělo prostě bije na poplach. A i když vás stav není tak akutní, tak vězte, že tělo vám vždy dává jasně vědět, že by se chtělo a potřebovalo hýbat – to jen my jeho signálům odmítáme naslouchat.

Málo kyslíku, hodně vody

Když cvičíte, tak rychleji dýcháte, srdce pracuje rychleji a dochází k rychlejšímu rozvodu kyslíku po těle. To našim svalům i orgánům nadmíru prospívá. Ale když se naopak delší dobu příliš nehýbeme (i kdyby to mělo být jen po pracovní dobu, protože ji strávíme vsedě v kanceláři), dochází k pravému opaku a tělo není dostatečně okysličené. Takže se cítíme unavení, hůř se soustředíme, hůř se nám přemýšlí. To vše spraví půl hodinka pohybu na čerstvém vzduchu.

Podobný je problém se zavodňováním. Pokud se dostatečně a často nehýbeme, organismus nemůže pracovat správně a nedokáže správně odvádět vodu. Takže se stává, že někde na těle vznikají otoky – může to být na stehnech či lýtkách, ale klidně i pod očima. To je jasné znamení, že vám chybí pohyb – a ten také vaše problémy brzy napraví.

Špatné trávení

Pokud jíte nezdravě a hodně, nemáte ve stravě dostatek vlákniny a k tomu se skoro nehýbete, projeví se to nejen na vaší váze. Ale poznáte to i na svém trávení. Může se vám totiž stát, že klidně dva či tři dny nepůjdete na „velkou“ - vaše trávení se zpomalí a těžká jídla, ve kterých není dostatek vody, prostupují střevy jen velmi pomalu. I vám samotným je těžko, cítíte se nadmutí, ale nic s tím možná neděláte. Přitom pravidelný pohyb to může snadno vyřešit – když rozhýbete tělo, rozhýbe se i metabolismus. A pokud k tomu svůj nezdravý jídelníček proložíte i něčím zdravějším, uvidíte, jak bude vaše stolice rázem vzorová a pravidelná a jak vám bude najednou lehce.