Jak se obléknout na cvičení venku v zimě

Většina lidí, kteří pravidelně cvičí, se v zimě mnohem častěji uchyluje do posiloven, tělocvičen nebo k sobě domů. Venku se jim cvičit nechce a často mají pocit, že to snad ani nejde a přišli by kvůli tomu o zdraví. Ale opak je pravdou. Sportovat venku je zdravé – a to i v zimě. Jen stačí vědět, jak na to.

Když nejsou namrzlé silnice, můžete vyrazit na kolo. Nebo si zaběhat. Vyrazit na svižnou procházku. Posilování i různé protahovací cviky jsou na ven jako dělané. A když napadne sníh a máte tu možnost, dejte se do zimních sportů v čele s běžkami a sjezdovým lyžováním. Každý typ pohybu je zdravý. A pokud je to pohyb na čerstvém vzduchu a ještě lépe na slunci, je to o to zdravější. Stačí jen se správně obléct a obout.

Termoprádlo

Pro zimní období se vyplatí investovat do termoprádla, ať už se jedná o spodní prádlo nebo ponožky. I v mraze vám musí být teplo a tělo nesmí prochladnout. Sportem se sice zahřejete, ale to ještě neznamená, že hned po tom nemůže vaše rozpálené tělo prostydnout. Právě termoprádlo by mělo být vaší první vrstvou, která vás bezpečně ochrání. A využijete ho i na zimní procházky a výlety.

Funkční oblečení

Druhá vrstva je tvořena běžným oblečením. Namísto klasického trička a kalhot si ale pořiďte takzvané funkční oblečení. Na první pohled nepoznáte rozdíl, ale na dotek, a hlavně při nošení, už ano. Použité materiály patří k nejkvalitnějším a máte jistotu, že když se při sportování zpotíte, pot se nevsákne do oděvu a nepromočí ho, ale rovnoměrně se v něm rozloží a rychleji tak usychá.

Vnější vrstva

Třetí vrstva, kterou je potřeba si pro sportování venku obléct, by měla mít nejen izolační vlastnosti, ale i ty tepelné. Oblečení musí tedy ochránit před chladem i větrem, nesmíte „profouknout“.  Je potřeba, aby šlo opět o funkční materiály, které vás ochrání. Pro lepší počasí se hodí vesta, pro horší bunda. Kalhoty mohou mít zateplenou vložku a ideální je, pokud se dá vyndavat. Pořiďte si i kvalitní rukavice (nejlépe s membránou proti větru), nákrčník, čepici a hlavně pevné a hřejivé boty.