Neřešte, co jíte, ale proč to jíte

Většina dietních poradců a nutričních terapeutů vám bude radit, abyste při hubnutí změnili svůj jídelníček a pečlivě si všímali toho, co jíte a kolik toho sníte. Díky tomu se vám bude dařit hubnout. Jenže to není konec – abyste dokázali zhubnout trvale, musíte mít v hlavě ještě další zásadní myšlenku. Je nutné přemýšlet, proč danou potravinu jíte a co vám to přináší pozitivního.

Málokomu se chce vyměnit uzeniny za mrkev. Pro obézní lidi je přechod k náhlému dietnímu plánu a totální změna jídelníčku obrovským šokem, špatně se s tím po psychické stránce vyrovnávají a vysloveně trpí. I když dokážou odolat pokušením a jedí skutečně tak, jak jim experti a lékaři doporučují, neznamená to, že jsou šťastní. Ano, možná je určitým způsobem uspokojí, že hubnou a jejich váha klesá, čímž se snižuje riziko zdravotních problémů – ale ve skrytu duše by s tím nejraději praštili a zase začali jíst postaru a to, co jim chutná. A hlavně to, co je do té doby činilo šťastnými.

Projíst se ke štěstí

Proč jíme čokoládu? Proč si ke kávě rádi dáme zákusek? Proč nás v masně lákají párky a další uzeniny? Protože jde o stimuly pro náš mozek. Jíme to, co nám chutná, na co máme zrovna chuť a co nás tedy plně uspokojuje a činí šťastnými. V tu chvíli jdou myšlenky na to, jestli je to zdravé či ne nebo jestli nám to může nějak uškodit, zcela stranou. Důležitý je ten pocit, který při konzumaci nezdravých potravin zažíváme. Je nám dobře, nic nás netíží a aspoň na chvíli zapomínáme na ten nepřátelský svět tam venku.

Jenže když takhle budeme pokračovat, nakonec si tím zničíme zdraví. A i když si to nechceme připouštět, tak projíst se ke štěstí znamená také projíst se k obezitě, různým nemocem a nakonec to končí projedením se k neštěstí a zoufalství nad sebou. Takže je potřeba jít na to jinak.

Ptejte se sami sebe

Pokud začínáte hubnout s pomocí expertů a neničíte si tělo drsnými dietami, stejně to pro vás aspoň zpočátku bude těžké a budete muset odolávat mnoha pokušením. A proto je potřeba nad každým jídlem přemýšlet. Neberte to jako nutné zlo. Každá potravina v sobě má něco cenného.

Hledejte na internetu u ověřených zdrojů, přemýšlejte, ptejte se. Zkoumejte, proč je daná potravina důležitá, co dobrého vašemu tělu přináší a jak si ji můžete upravit tak, aby vám nejen pomáhala, ale i chutnala. Všechny typy zdravých potravin mohou být chutné a můžete díky nim zhubnout. Jen je potřeba přestat je považovat za nepřátele a začít nad nimi přemýšlet jako nad spojenci. Právě ony jsou tím, co nám může ukázat nové gastronomické zážitky a pomůže nám skutečně se projíst ke štěstí.