Smích není jen lék. Můžete díky němu najít lepší práci i partnera

Už u dětí můžeme pozorovat, že se často usmívají nebo smějí, že jsou šťastné, nic je netrápí a užívají si naplno své dětství. Jak rostou, smích se u nich neobjevuje tak často, i když úsměv přetrvává. V dospělosti se to ovšem mění, podřizujeme se různým normám a nechceme působit jako smějící se blázni. Proto mezi dospělou populací neuvidíte tolik usmívajících se mužů, protože jim je přisuzována vážnost a serióznost. Ženy se podle statistik usmívají častěji a dokážou úsměv využívat leckdy i jako zbraň – s podmanivým úsměvem žena lépe dokáže svést muže, kterého si vyhlédne, s úsměvem na rtech se mu dokáže lépe dostat pod kůži a dovést ho tam, kam zamýšlí. Stejně jako pomocí úsměvu komunikuje s dětmi.

Úsměv pro kariéru

Když se nezapomínáte usmívat, může vám to pomoci i ve vašem profesním růstu, případně v získání práce. Pokud půjdete na pracovní pohovor zamračení, tak pozici nejspíš dostane jiný, milejší uchazeč – a to i když jste třeba schopnější a zkušenější. Některé typy profesí se navíc obsazují nejen podle schopností a zkušeností, ale i podle schopnosti usmívat se a být vstřícní a milí k ostatním. Například taková letuška má v popisu práce usmívat se a vyhovět přáním cestujících, nesmí se mračit nebo tvářit vážně. Když vám zavolají z callcentra, musíte z hlasu volajícího také poznat, že je vstřícný a milý, že se někde na druhé straně u telefonu usmívá. Zkrátka úsměv je někdy vše, co potřebujete, abyste dosáhli svého.

Oblíbení a spokojení

Je také dokázáno, že usměvaví a milí lidé jsou v kolektivu oblíbenější než ti vážní, přemýšliví, zasmušilí. Úsměvem dáváme ostatním najevo, že jsme otevření, že se jich nestraníme, jsme ochotní vyslechnout je, být tu pro ně. Úsměv tak přináší spokojenost nejen jeho nositeli, ale i těm, na které se usmíváte, protože mají pocit, že jsou pro vás důležití, že se o ně zajímáte a jste tu pro ně.

Proto si pokaždé, když na vás padnou chmury a nemáte nejmenší náladu usmívat se, uvědomte, jak moc je pro váš život úsměv důležitý a že díky němu se vám bude žít lépe a snadněji. Proč si ho tedy zbytečně odpírat?