Co si dopřát, když nesmíte kávu

Život bez kávy je pro mnoho lidí naprosto nepředstavitelný. Ne že bychom na ní byli přímo závislí, ale je to jakýsi náš rituál, chvíle odpočinku, chvíle klidu. Káva nám dokáže dodat novou energii, probrat nás. Ale stává se, že nám je kvůli našemu zdravotnímu stavu zakázána. Což pro mnoho lidí znamená naprostou katastrofu. Co dál? I bez kávy se dá žít a dokonce si vychutnat její náhražky.

Stačí, abyste měli trvale vysoký krevní tlak, a váš lékař vám jistě doporučí pití kávy velmi omezit, případně ji nepít vůbec. Takže vaše tři, čtyři kávičky denně jsou náhle dávnou minulostí a vy nevíte, kde máte čerpat energii a jak se bez pití kávy chovat. Ale není to konec světa. Existuje spousta lidí, kteří kávu kvůli svému zdraví nesmějí nebo mají její množství na doporučení lékaře velmi omezené. A proto jsou tu různé kávové náhražky, které si můžete vychutnat namísto té pravé, zrnkové. Není to úplně totéž, ale na druhou stranu zase můžete okusit nové chutě a náhražky kávy jsou často i mnohem prospěšnější pro naše zdraví. A jelikož se prodává i tak speciální směs jako žaludová káva, špaldová káva či zelená káva, tak výběr je opravdu široký.

Melta

Vzpomínáte na dětství, kdy jste si s chutí dávali Meltu? Pila ji babičky, pili ji rodiče a neupírali ji ani dětem. Na rozdíl od skutečné zrnkové kávy totiž Melta není pro děti nijak škodlivá (ale to neznamená, že by ji měly pít běžně). A díky dětským vzpomínkám, ale i pro její specifickou chuť si ji mnoho z nás dopřává i dnes. Melta není káva, je to takzvaná kávovina. V obchodě ji najdete v regálu s kávami a můžete si vybrat, jestli si koupíte rozpustnou či nerozpustnou variantu (rozdíl je nejen v ceně, ale i ve složení). U tohoto nápoje je důležité zejména jeho složení a za nejvýznamnější složku je považován kořen z čekanky, který obsahuje látku zvanou inulin a prospívá nejen lidem s vysokým tlakem či cholesterolem, ale vhodný je i pro lidi trpící cukrovkou.

Caro

Zatímco Melta je pro mnoho z nás už jakýmsi retro nápojem, tak modernější háv nosí nápoj pojmenovaný Caro. Pokud už jste ho ochutnali, zřejmě vám Meltu hodně připomněl. A není se čemu divit, protože i když se Caro propaguje jakožto obilný nápoj, tak kromě obsahu obilovin v něm najdeme právě čekanku. Více se Caru věnujeme zde. Oba nápoje jsou velmi zdraví prospěšné a můžete jich za den vypít více než kolik si běžně dopřáváte šálků kávy. Pravou kávu vám nedokážou nahradit, ale je to jakási chabá útěcha pro ty, kteří něco prostě potřebují namísto kávy pít, kteří si chtějí zachovat své „kávové“ rituály.