Vychutnáváte si rádi kávu nebo sklenku vína? Podporujete tím svou psychiku

Někdy možná máte pocit, že lenošíte až přespříliš, že byste měli vstát z pohovky, sundat nohy z podnožky, odložit kávu a víno a vyměnit je za zdravější nápoje. Nejlépe vodu. Ale právě tyto rituály, které nám pomáhají relaxovat, uklidnit se a vyčistit si hlavu, jsou velmi důležité nejen pro naše psychické zdraví, ale i pro to psychické. Takže pokud si každý den vyhradíte chvilku na pohodu a nohama nahoře, dáte si svou oblíbenou kávu a večer sklenku vína, tak pro své zdraví děláte víc než sami tušíte.

Kávy se nebojte

Odborníci se přou o to, zda je káva zdravá, zda je vůbec vhodné ji při hubnutí pít a kdy je nejlepší a nejhorší čas pro pití kávy. Někdo je striktně proti, někdo povolí maximálně jednu a ideálně v brzkém odpoledni. Ale existují i jiné názory. Někteří experti vám totiž nejen povolí kávu, ale doporučují i více šálků denně. Díky takové dávce kofeinu se vám totiž podaří kromě potlačení únavy i více chránit játra, protože kofein bojuje proti ukládání tuků v tomto důležitém orgánu.

Pohodička s vínem

Jak si představujete ideální klidný večer? Pohodlně se rozvalit na pohovce nebo na křesle, dát si nohy nahoru a do ruky sklenku vína. Máte z toho občas výčitky, protože i když je vám dobře, vašemu zdraví tím zrovna neprospíváte? Jste na omylu – pohodová poloha s nohama nahoře napomáhá k uvolnění svalstva, které tak může lépe regenerovat. A sklenka červeného vína denně je optimálním doporučením velké části lékařů. Takže nemějte výčitky a dopřejte si večerní relax s dobrým filmem.