Sůl zabíjí, káva škodí - jak je to s těmito mýty ve skutečnosti?

Dalo by se říct, že i když vás trápí nějaké závažné onemocnění, kvůli němuž vám lékaři nedoporučují konzumovat určitý typ potravin, není to tak úplně striktní zákaz. Pokud není váš stav přespříliš vážný, můžete některé z oněch potravin jíst, ale jen v malém a velmi omezeném množství. Pokud se bez nich neobejdete, je lepší dát si trochu než trpět kvůli tomu, že nesmíte a strašně chcete. To pak totiž člověku mnohdy ublíží mnohem víc.

Nebezpečná sůl

Všichni odborníci se shodnou na tom, že přílišné množství zkonzumované soli škodí. Poškozuje to i zdraví lidí, kteří netrpí žádnými nemocemi – natož lidí, které trápí například vysoká hladina cholesterolu či vysoký tlak. Pro ně je to skutečně nebezpečné. A když se říká, že zdravý člověk by měl mít denně maximálně pět gramů soli, tak u nemocných lidí platí poloviční dávka. Sůl nelze z jídelníčku vyškrtnout zcela, je téměř ve všech potravinách (stačí jen pořádně si pročíst jejich etikety), ale je zbytečné riskovat zdraví kvůli uzeninám, instantním polévkám, polotovarům a jiným pokrmům. Pokud je máte rádi, dejte si je jen výjimečně, protože tělo má soli i tak většinou až dost.

Riziková káva

O kávě se nedá říci, že by byla zdraví škodlivá. Naopak, má řadu příznivých účinků. Ale čeho je moc, toho je příliš. Pokud jste tedy zvyklí dát si pět káv denně a neváháte si ji dát ani večer těsně před spaním, už to škodlivé je. Pro ty, které trápí nějaké onemocnění cév či srdce, je doporučeno omezit pití kávy na minimum. Jeden šálek denně neuškodí. Ale myslete na to, že to, co nemocným škodí, je především kofein, který je třeba i v černém čaji, takže si dejte buď jeden nápoj, nebo druhý, nekombinujte je.