Lockdown přeje mlsání. Utrácíme více za nezdravé pochoutky

Možná je to jen způsob, jak zahnat stres, jak přijít na jiné myšlenky, jak se aspoň nějak potěšit. Možná lidé experimentují. A možná je zavřené obchody donutily šetřit, takže si nyní mohou objednávat to, co by si jindy ve snaze ušetřit odepřeli. Podle všech ukazatelů se aktuálně spoustě e-shopů daří víc než jindy, protože dokážou uspokojovat „choutky“ svých zákazníků.

Touha po luxusu a čokoládě

Štíhlá linie jde evidentně v současné době stranou. A když už lidé musejí být zavření doma, tak se snaží uspokojovat aspoň své chutě. Proto rychle rostou tržby firem, které se zaměřují na výrobu kvalitní čokolády. Podobná je teď i poptávka po jiných luxusních potravinách, ale i alkoholických nápojích. Kdo na to má, ten si teď kupuje častěji drahé lihoviny, které si v klidu doma vychutnává. Stejně jako si lidé k večeři dopřávají i jiný dovoz než obyčejnou pizzu či fast food – nechávají si dovézt třeba suši a další luxusní jídla. Zdá se totiž, že když už nemůžeme chodit do restaurací a popíjet někde s přáteli, hodláme si to plně vynahradit doma, aby nestrádaly aspoň naše chuťové pohárky.

Linie trpí

Jak sami tušíte, užívání si drahých jídel a alkoholových nápojů nás sice dokáže uspokojit, povzbudit, uklidnit a tak dále, ale naše tělo nám za tuto životosprávu příliš nepoděkuje. Když si občas něco dopřejete, není to na škodu, protože psychická pohoda je velmi důležitá. Ale nedělejte to raději příliš často. Trpí tím nejen naše štíhlá linie a zbytečně kvůli tomu tloustneme, ale ničíme si i naše játra, ledviny, srdce, tlak, cholesterol, zkrátka celé tělo. Takže si užívejte, ale s mírou, ať se po skončení současné pandemie nedivíte, kam zmizelo vaše zdraví.