Stávkuje vám paměť? Popožeňte ji tréninkem

Každý už někdy zažil, že mu něco vypadlo z hlavy – marně přemýšlí nad tím, kam právě šel a co právě chtěl udělat. Nebo marně přemýšlí nad jménem toho známého herce či nad datem narozenin partnerky. To jsou běžné věci a nemusíte se kvůli tomu děsit, že se u vás projevují první příznaky Alzheimerovy choroby. Ale pokud zapomínáte často a mnoho věcí, tak už byste to řešit měli – to totiž normální není, zvlášť v mladším věku. Přitom chyba obvykle není v našem mozku, ale v tom, jak se k němu chováme.

Prokletí moderního světa

Máte-li pocit, že vaše babičky a maminky ve vašem věku určitě takhle často nezapomínaly a jejich mozek byl v mnohem lepší kondici, tak se nemýlíte. Dnešní uspěchaný životní styl spolu s moderními technologiemi otupují naše myšlení, náš mozek leniví a my ho nenutíme k aktivitě. Jsme pohodlní a spoléháme na pomoc internetu a telefonu. A když už nám paměť neničí používání chytrých technologií, tak nám paměť oslabuje stres, únava a spěch, v němž žijeme. Proto se není čemu divit, že se s výpadky paměti potýkají čím dál mladší lidé, často dokonce studenti. Ale pořád není pozdě na nápravu.

Nutnost soustředit se

Možná se občas přistihnete, že si nepamatujete něco, co vám jiní říkali před chvíli. Nepamatujete si jméno nového kolegy, který se vám před pár hodinami představil. Důvodem může být to, že se nesoustředíte. Všechno přecházíme ve spěchu, nezapojujeme při tom mozek a neurony leniví a ochabují. To je fakt potvrzený neurovědci. Pokud se cíleně nesnažíme soustředit, opakovat si věci a neustále nutit mozek přemýšlet, tak mozek otupuje a občas prostě vypouští to, co považuje za nadbytečné. Takže se snažte na důležité informace nejen soustředit, ale pak si je v duchu ještě několikrát zopakujte, čímž se vám lépe uloží do paměti.

Nezapomínejte ani na odpočinek. Paměť často stávkuje i lidem, kteří jsou neustále v letu a nemají čas zastavit se. Důležité je dopřávat mozku přestávky, kdy není nucen vnímat vše okolo – stačí chvíle relaxace, vypnutí televize, odložení telefonu. A mozek to velmi ocení.