Na Halloween připravte zdravé chroupání

Co je dobré, to většinou bývá i nezdravé. Ale pokud si s jídlem trochu pohrajete, můžete dosáhnout skvělého efektu i ze zcela zdravých a výživově hodnotných potravin. A protože Halloween se nese ve znamení strašidelných dýní, tak si můžete vytvořit takové děsivé zeleninové obličejíky, které mohou sloužit jako příloha k masu nebo jenom tak, pro mlsání. Stačí jen nakoupit si vhodnou zeleninu, která po rozkrájení na kolečka bude obličeje připomínat (nebo ze které se dají vykrajovat jiné děsivé tvary) – takže nejlépe sáhněte po červené řepě, tuřínu, vodnici, batátech a podobných.

Hrajte si

Vybrané plodiny nejprve oloupejte a pak je rozkrájejte na tenčí kolečka. Potom už si začněte hrát s menším nožem – vykrajujte oči, ústa, nosy, tvořte různé tvary a grimasy. Ani to, že se musí jednat vždy jen o kolečka, není nezbytné. Takže ve výsledku budete mít plno různých strašlivých „smajlíků“, duchů a příšerek. A pokud budete tvořit z několika druhů zeleniny, budou ještě barevně odlišné, což bude super.

Pečte a zdravě mlsejte

Výsledky svého snažení rozložte na plech (či plechy) vyložené pečícím papírem, posypte trochou soli pro lepší chuť, oblíbenými sušenými bylinkami (skvělý je například tymián, bazalka či oregano), pokapejte troškou oleje a dejte péct. Stačí cca. 20 minut, ale záleží na každém druhu trouby, takže raději před vyndáním vyzkoušejte, zda je zelenina upečená.

Pak už můžete strašidelnou halloweenskou zeleninu servírovat k masu namísto přílohy, případně ji nabídnout rodině či hostům jen tak s různými druhy studených omáček či dipů. Uvidíte, jak všem budou chutnat a každý bude nejprve detailně zkoumat, co to je a z čeho. Z běžného jídla se tak rázem stane společenský zážitek plný zábavy.