Letní dovolená může být zkouškou vztahu. Jak ji zvládnout?

Léto se neodmyslitelně pojí s časem dovolených a všichni v sobě máme zakořeněnou představu ideálních prázdnin jako z dětství. Očekáváme pohodu, odpočinek, nové zážitky, poznávání nových lidí, cestování a samé pozitivní emoce. Jenže společná dovolená často končí úplně jinak a mnoho partnerství se kvůli ní rozpadá.

Každý člověk je jiný, a tak i partneři mají jiné povahy a odlišné představy o tom, jak strávit čas dovolené. Když jedete navíc také s dětmi nebo dokonce se širší rodinou, může se společně strávený čas stát spíš peklem než rájem. Není výjimkou, že se pár pohádá už první večer, dovolená probíhá ve značném napětí a může skončit až rozchodem. Ale to je extrém, kdy lidé jednají pod vlivem silných emocí. Kdyby se nejdřív uklidnili a zamysleli, možná by viděli řešení přímo před sebou.

Zkouška společným časem

Když chodíme do zaměstnání, máme na starosti děti, domácnost a řadu dalších povinností, nemáme dost času jeden na druhého, chyby toho druhého často pomíjíme a nechce se nám řešit malichernosti. Jenže když společně strávíte týden či dva a nemáte možnost „úniku“, najednou můžete zjistit, jak vás ten druhý vytáčí, jak odporné jsou vám jeho zlozvyky, jak vám ledasčím leze na nervy. K hádce je už jen krůček, k rozpadu vztahu pouhý skok. A pokud se necháte ovládnout emocemi a odložíte soudnost i zdravý rozum, může to být vaše poslední společná dovolená.

Dejte si pauzu

Stalo se vám letos přesně tohle a máte chuť se vším seknout, prásknout za sebou dveřmi a už se nikdy nevrátit? V tom případě vás pořád ovládají emoce, nejste schopni uvažovat s chladnou hlavou. Dejte si tedy pauzu, na pár dní buďte sami.

Sepište si, co vás na partnerovi vytáčí a co na něm máte naopak rádi. Udělejte si seznam, co vám kdy udělal zlého a co vás s ním naopak bavilo a čím vás potěšil. Analyzujte, přemýšlejte. Stojí vám tak radikální řešení zato? Nebyla by to chyba?

Když jste spolu, pokuste se chovat vstřícně, nepřemýšlet pořád jen o možnosti rozchodu. A možná zjistíte, že to až tak zlé není. Všichni mají občas ponorku, každý se občas pohádá a řekne něco, co ho pak samotného mrzí.

Leckdy je lepší hodit to za hlavu, ale poučit se – a příští dovolenou si můžete naplánovat tak, aby vyhovovala všem a vzájemně jste se nenutili k činnostem, které nesnášíte.