Pomeranče nejsou jen vitamín C, pomáhají také proti depresím

Pomeranče jsou bohaté na vodu

Jeden středně velký pomeranč obsahuje půl šálku, tedy přibližně 125 ml vody. Zhruba 70 % lidského těla se skládá z vody a voda je proto důležitá pro každý tělesný proces. Ženy potřebují přijmout cca 2,7 litru a muži cca 3,7 litru vody denně - a děje se tak nejen díky nápojům. Potraviny samotné mohou poskytnout i více než 20 % vaší denní potřeby tekutin, záleží na tom, co jíte. Právě pomeranče jsou potraviny bohaté na vodu a výrazněji tak mohou přispívat k dennímu doplnění tekutin. Dostatek tekutin pomáhá podporovat vaši duševní a fyzickou energii, zlepšovat krevní oběh, optimalizovat funkci orgánů nebo vyplavovat odpadní látky.

Pomeranče dodávají další klíčové živiny

Draslík a kyselina listová jsou dvě další důležité živiny, které se v pomerančích nacházejí. Draslík podporuje správnou funkci srdce i svalů a pomáhá udržovat svalovou hmotu. Tento minerál také působí jako přírodní diuretikum ke snížení krevního tlaku a proti zadržování tekutin. Kyselina listová, známá také jako folát nebo vitamin B9, podporuje mozek a nervový systém – a jeho dostatečné množství může pomoci chránit před depresemi a problémy s pamětí. Pomeranče také dodávají menší množství vápníku, hořčíku, vitaminu A a vitaminů B.

Pomerančová kůra je zdravá

Živiny chránící zdraví se nenacházejí pouze v dužině a šťávě pomerančů, jsou také ve slupce. Flavonoidy v citrusových slupkách mohou pomoci zabránit reprodukci, růstu a šíření rakovinných buněk. Konzumace jedné polévkové lžíce citrusové kůry týdně může snížit riziko rakoviny kůže s karcinomem dlaždicových buněk o 30 %. Ukázalo se také, že konkrétní sloučenina zvaná herperidin, která se nachází v pomerančové kůře, chrání před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba.