V jídle se přizpůsobujeme svému okolí. Často je to zbytečné

Zkuste se zamyslet nad tím, jak vypadají vaše svačiny, obědy a večeře. Co jíte, co do nich dáváte za suroviny. A upřímně si řekněte, jestli se takhle stravujete skutečně proto, že chcete a že vám to hrozně chutná nebo spíš proto, že na vás působí nevyřčený tlak vašeho okolí. Nesnažíte se jen přizpůsobit jídelníčku svých přátel a kolegů, abyste nebyli za "divné"?

Mužské obědy vypadají většinou jinak, než když si na oběd vyrazí skupina kamarádek či kolegyň z práce. Muži jídlo tolik neřeší a dávají si to, co jim chutná a na co mají chuť, i když to nebývá zrovna z nejzdravější kategorie. Zato ženy vybírají velmi pečlivě. Libová masa, zeleninové saláty, zdravé přílohy, co nejméně kalorické neslazené nápoje. Takže když si nějaká žena vyrazí s dalšími na oběd, je vůbec reálné, aby si dala smažený sýr s hranolkami a tatarkou, když ostatní mají salát? Jak by se na ni asi koukaly, co by si o ní za jejími zády pak povídaly, jak by ji mohly vůbec přijmout mezi sebe? A jelikož ženy takové pomyšlení děsí, musejí se bezpodmínečně stravovat tak, jako ostatní v jejich skupině – nemohou přece kvůli svým nezkrotným chutím vypadnout z party.

Stojí to za to?

Jistě, není nic špatného na tom, že se stravujete zdravě a vyváženě. I když důvodem není vaše osobní rozhodnutí ani touha po štíhlejší postavě, ale neviditelný tlak vašich kamarádek, které prostě jedí také tak (i když i ony se veřejně takhle možná stravují jen proto, aby jedly jako ostatní ženy a nevypadalo to, že nedbají na svou postavu). Je to takový začarovaný ženský kruh, ze kterého se v podstatě nedokážete vymanit, pokud se pravidelně setkáváte s ženami dbajícími na své stravování.

A i když to tajně kompenzujete doma sladkostmi a brambůrky, hned od rána se zase tváříte jako zosobnění všeho zdravého. Ale vážně vás to baví? Není to už trochu schizrofrenní dvojí život?

Buďte sami sebou

Podstatné je přestat se bát. Přestat se děsit toho, co by se stalo, kdyby... Pokud jíte něco, co vám nevyhovuje a nechutná, tak to prostě nejezte. Přetvařovat se jen kvůli vašemu okolí a kazit si tím chuť i náladu, to přece nemá žádný smysl. A pokud vás vaše „parťačky“ zavrhnou jen proto, že si chcete pochutnat bez ohledu na vaši postavu a váhu, tak vám nestojí za to přátelit se s nimi. Váš život bez nich bude radostnější a můžete ho trávit s těmi, kteří vás budou mít rádi s jakoukoliv váhou, ne jen pro vaši misku salátu.