Ty nejlepší články rovnou do mailu

Buďte zdravější díky rajčatům

Sáhněte si do svědomí. Kolik každý den sníte kusů ovoce nebo zeleniny? Pokud je odpověď: "Pět" nebo více, gratulujeme. Jste jedním z mála. Přitom právě dostatek čerstvého ovoce a zeleniny dokáže nahradit multivitamínové doplňky stravy a taková strava i lépe chutná.

 

Ovoce a zelenina jsou v čerstvém stavu plné antioxidantů. Tedy aktivních molekul, které umí zneutralizovat oxidaci jiných molekul. Díky tomu nás mohou udržovat fit, podporovat zdraví a naší imunitu. Dnes se zaměříme na zeleninu, která se u nás pěstuje v hojném množství. Rajčata nebo rajská jablíčka totiž obsahují mnoho zdraví přínosných látek.

Zpátky k antioxidantům a jejich vlivu na ochranu našeho zdraví. K oxidaci molekul dochází následkem metabolických reakcí, vlivem UV záření, kouře a chemického znečištění prostředí. V takových situacích poškození buněk způsobují volné radikály - tedy vysoce reaktivní molekuly. 

Volné radikály bombardují naše buňky, poškozují jejich strukturu a způsobují jejich rychlejší stárnutí nebo jejich změny. Kvůli tomu pak mohou vzniknout některé nemoci nebo může náš organismus být oslabený. To opět vede k častějšímu vzniku nemocí včetně těch chronických.

Když tělu dodáte dostatek antioxidantů - právě v podobě živin z čerstvého ovoce a zeleniny, můžete snadno snížit poškození buněk. Zmíněná rajčata obsahují ve větším množství fytonutrienty jako jsou beta-karoten, lykopen, tokoferoly (což jsou antioxidanty známé taky jako vitamín E), fytosteroly a další karotenoidy. Karotenoidy v souvislosti s naším zdravím působí jako lapači volných radikálů.

Lykopen podporuje snižování krevního tlaku, ale také pomáhá odbourávat špatný LDL cholesterol. Tím rajčata mohou pomáhat i s prevencí nemocí krevního oběhu.

Lykopen spolu s fytoenem a fytofluenem (karotenoidy obsaženými v rajčatech) absorbují UV záření. Díky tomu mohou rajčata působit i jako zásobárna živin ochraňujících naší pokožku.

Rajčata snadno seženete v obchodech, ale i na farmářských trzích. Právě ekologicky vypěstovaná mohou obsahovat maximum vitamínů a živin, která podporují naše zdraví. Dopřejte si je proto častěji k jídlu i vy.

Co vy na to?