Svačinky jako základ. Nezanedbávejte sebe ani své dítě

Je jasné, že dítěti svačinu připravit musíte, protože by jinak ve škole mělo hlad a chyběla by mu energie úspěšně se dočkat oběda – bylo by unavené, nesoustředilo by se a víc než na výuku by myslelo na blížící se oběd. Pestrá, zdravá a chutná svačina zajistí, že dítě doplní v polovině dopoledne energii a ta mu vydrží až do oběda. Ale i když to víme a snažíme se dělat svačiny co nejzdravější a nejzajímavější, tak u sebe to obvykle děláme úplně naopak – po rychlé snídani často zahrnující jen kávu si dáme až oběd a pak máme zase až večeři. Což je úplně špatně.

Aspoň ovoce

Nejspíš si svačinu nechystáte prostě z toho důvodu, že vám to přijde jako ztráta času. Nechce se vám vymýšlet, co si máte dát k svačině, nemáte čas něco si denně chystat do práce a vlastně dopoledne ani nemáte hlad, protože tělo už je zvyklé vydržet až do oběda. Ale to neznamená, že to svůj organismus nemůžete zase rychle naučit a nedopřát mu tak vítané povzbuzení. Dopolední svačinu doporučuje většina nutričních poradců i trenérů. Když si na ni zvyknete, zjistíte, že se vám lépe soustředí, jste akčnější, nepadá na vás únava z práce. A přitom si nemusíte k svačině chystat kdovíco složitého – stačí třeba dva kousky ovoce a tělu tím dáte víc než možná tušíte.

Odpolední svačinka

Ačkoliv rodiče pilně myslí na dopolední svačinu pro děti, tak tu odpolední už lehce zanedbávají. Doma dítě nechají, ať si k svačině vezme cokoliv ho napadne, což často bohužel zahrnuje sušenky či jiné sladkosti. Nemají přes všechny povinnosti čas ještě řešit zdravou svačinu, kterou dítě stejně nejspíš nebude chtít. Ale to je omyl, dítě ji jistě uvítá, a když bude pokaždé jiná, bude se na ni těšit. I ono potřebuje dočerpat energii na zbytek dne, tedy až do večeře. A totéž se týká i dospělých. Nezanedbávejte ani svou odpolední svačinku, která vám pomůže úspěšně dokončit pracovní den, zvládnout domácí povinnosti a večer si spokojeně dát večeři a nepřejídat se jí.