Dovolená snů - je lepší s partnerem, rodinou nebo o samotě?

Jaká dovolená je tedy lepší?

Kdo už někdy zkusil jet na dovolenou ve větší skupině lidí, která si pronajme jednu chalupu či apartmán a mají v plánu společně si užít volný čas, ten už jistě ví, že tak to nikdy nedopadne. Vždycky se najde něco, na čem se neshodnou, vždycky je někde nějaký problém. A v nejhorším případě to může skončit hádkami, které naznačí, že takovou dovolenou už nikdy víc nechcete zažít. Nicméně, existují i čestné výjimky – a i společná dovolená může být krásná a pohodová.

Zaveďte harmonogram

Zkoušíte-li letos jít do toho rizika a jet na společnou dovolenou se širší rodinou, měli byste si už předem sestavit harmonogram a všechny dny pečlivě rozplánovat. Dohodněte se na tom, kdo bude například vařit, kdo mýt nádobí, kdo uklízet. Pokud má každý člověk jiné koníčky a jinou představu o dovolené, dejte si vzájemně šanci okusit něco jiného – ať je třeba každý den někdo jiný hlavním plánovačem a vůdcem, který vymyslí, co se bude daný den dělat. A další den se dělá zase něco úplně jiného. Vše je o domluvě, asertivitě, vzájemné toleranci a hlavně komunikaci.

Partnerská krize

Není nic neobvyklého, když plánovaná romantická dovolená s partnerem nakonec skončí rozchodem. Pobyt někde mimo domov vás totiž vystaví mnoha nečekaným zkouškám a partnerské hádky na dovolených nejsou ničím nezvyklým. Ale i zde platí, že je to o domluvě a komunikaci. Už předem se dohodněte, co by kdo chtěl dělat, co druhého absolutně neláká, kde strávíte který den, kdy si dáte čas jen sami pro sebe a odpočinete si od sebe. Týden strávený jen ve dvou je zátěžovou zkouškou vztahu. A jestli to tentokrát nevyjde, zkuste příště naplánovat něco jiného, co by lákalo oba dva.

Pohoda o samotě

Připadá vám divné vykašlat se na rodinu a trávit dovolenou o samotě? Naše společnost nás vede k tomu, abychom se na dovolené věnovali své rodině, ale pro někoho to není dovolená, nýbrž horor. Proto se nestyďte a prožijte dovolenou jen sami se sebou. Dělejte jen to, co máte rádi, odpočívejte, relaxujte. Není hřích vyhradit si jednou za rok pár dní jen sami na sebe. Naše psychika to strašně potřebuje. A domů se vrátíte šťastní a s úsměvem na rtech.