Trápí vás zdraví? Možná jen dost nemyslíte sami na sebe

Začíná to celkem nenápadně. Únavou, přibýváním na váze, snižující se kondicí, postupnou ztrátou energie a pak následujícími zdravotními problémy. Řada lidí trpí bolestmi zad, které se časem stávají spíš chronickými. K tomu nás mohou začít bolet klouby, mohou se přidat i vážnější zdravotní problémy (například se srdcem, tlakem, cholesterolem). V té chvíli asi spolu s lékaři začínáme pátrat po příčinách našeho podlomeného zdraví. Mnohdy nás vůbec nenapadne, že si za to můžeme úplně sami. A to právě tím, že se už dlouho zanedbáváme, stavíme se až na poslední místo, přičemž se snažíme dokonale postarat o svou rodinu i blízké a stíhat kloubit pracovní i rodinný život. Ale ne vždy je to reálné.

Myslete na sebe

Zásadní problém je právě to, když někdo odloží svou vlastní osobu až na konec dlouhé řady povinností a starostí. Jistě, je nutné zajistit chod rodiny, uvařit, uklidit, postarat se o děti, chodit do práce, po nákupech, řešit problémy a starosti. Ale v tomhle kolotoči se zkuste zastavit a zamyslete se nad tím, kde jste vlastně vy. Máte na sebe aspoň na chvíli během dne krátký čas? Můžete si odpočinout, zarelaxovat? Máte čas otevřít si knížku, zajít na kávu s kamarádkou, dát si nohy nahoru u televize? Pokud odpovídáte, že ne, řítíte se naproti problémům.

Vy jste ti nejdůležitější

Když na sebe nebudete myslet, odnese to především vaše zdraví. Pokud budete jíst ve spěchu, žít ve spěchu, nebudete mít chvíli klid, dříve nebo později vám to vaše tělo vrátí i s úroky. A to nechtějte zažít. Radši zařaďte brzdu, dokud je čas. Prostě si umiňte, že aspoň vaše jídlo se bude jíst v klidu – ostatní vás po tuto dobu zkrátka nechají najíst. A ať se kvůli tomu třeba staví na hlavu. Když pak máte všechny povinnosti hotové, dopřejte si tu chvíli klidu, užijte si aspoň pár minut denně tak, jak to máte rádi. Jen díky tomu dokážete fungovat v pořádku dál. A pokud se vaše okolí bude divit, co je to u vás za změnu, jednoduše vysvětlete – že vy nechcete být další obětí uspěchaného životního stylu.