U vitaminu C pozor na jeho nedostatek, ale i nadbytek

Traduje se, že vitamin C najdeme v největším množství v citrusech. Je pravdou, že díky jejich dostupnosti i chuti jsou citrusy ideálním zdrojem vitamínu C třeba v zimě. Svému tělu tak můžeme dopřát dostatek "céčka", i když je venku sychravo. Pomeranče, mandarinky, grepy, pomela či citrony se prodávají ve všech supermarketech a poměrně levně. Ale opravdu stačí, pokud si dáte jednu mandarinku denně? Bohužel, mnoho z nás ovoce nejen nejí každý den, ale příjem vitaminů zanedbáváme obecně. A proto se není čemu divit, že jsme nejen často nemocní, ale jsme i unavení, bez energie, hůř se soustředíme, zhoršuje se kvalita naší pleti – za což může mimo jiné i nedostatek vitaminu C.

Aspoň 80 miligramů denně

Podle expertů je potřeba přijmout denně aspoň 80 až 100 miligramů vitaminu C. Pokud kouříte, jste v silném stresu, jste těhotná nebo se zrovna potýkáte s infekčním onemocněním, je nutné zvýšit denní dávku vitaminu C klidně až na dvojnásobek. Co se týká dětí, tak školáci by měli mít obdobnou dávku vitaminu C jako dospělí, předškolákům stačí 60 až 70 miligramů a kojencům a batolatům asi 50 miligramů.

Pozor na předávkování

Jestliže víte, že nedokážete za den sníst tolik ovoce, abyste dosáhli ideálního množství přijatého vitaminu C, můžete si vypomoci doplňky stravy z lékárny. Ty se vyplatí zejména lidem, kteří jsou právě nachlazení, kuřákům a lidem ve stresu.

Nesnažte se ale nadopovat se vitaminem C ve snaze být dříve zdraví nebo dohnat to, co jste dosud zanedbávali. Tělo si tento vitamin neumí schovávat do zásoby, a pokud ho přijmete přespříliš, tak si s ním také neporadí a vyloučí ho v moči. Takže se snažte dodržovat doporučené množství. Předávkování vitaminem C navíc není nejzdravější a může vám i ublížit – nejčastěji se projevuje průjmem, zvracením, křečemi a bolestmi hlavy. V nejzazším případě může dlouhodobý nadbytek vitaminu C způsobovat až vznik ledvinových kamenů.