Zapomínáte? Víme, co za to může

Staří lidé jsou vám schopni za jediný večer vyprávět třikrát tentýž vtip a nepřijde jim na tom nic divného. Paměť už jim neslouží tak, jako dřív. Jenže pokud zapomínání začne trápit lidi ve středním věku nebo dokonce ty mladé, někde je chyba. Měli by to co nejdříve začít řešit a především odstranit příčiny svého zapomínání.

Pokud vám přestává sloužit paměť, nemusí jít jen o následek nějakého onemocnění či psychickou poruchu. Může se to stát úplně zdravému jedinci, který znenadání zjistí, že si nepamatuje, o čem před chvílí mluvil s přítelem, v obchodě marně přemýšlí, co že to chtěl koupit, případně zdlouhavě loví z paměti data a čísla, která ještě nedávno dokonale ovládal.

Příčinou je stres

Často zapomínají staří lidé, protože jejich mozek stárne, případně ti, které postihl úraz hlavy nebo mají například nádor na mozku. Ale mnohdy tím trpí i zdraví lidé, kteří jsou v nějaké náročné a těžko zvladatelné situaci. Příčinou tak může být například dlouhodobý silný stres, jemuž jsme vystaveni, případně deprese. Kvůli nim vypouštíme z hlavy mnoho důležitých informací, které by nám jindy nedělalo problém pamatovat si. Najednou se nedokážeme soustředit, a tak si zpětně nevybavujeme, co jsme říkali, slyšeli či viděli. Máme výpadky paměti. Zadrháváme se uprostřed rozhovoru, protože se na něj nesoustředíme a najednou nevíme, o čem je řeč a jak reagovat. Úkol, který bychom jindy hravě vyřešili, nám trvá zvládnout mnohonásobně déle. A všichni se na nás najednou dívají podezřívavě a přemýšlejí, co to s námi v poslední době je.

Odstranit příčiny

Existují různé doplňky stravy a vitaminy, které zlepšují paměť. Můžete je vyzkoušet, ale pokud se nepoperete z příčinou svých problémů, ani léky vás nespasí. Pokud jste ve stresu, musíte se ho zbavit – i například za cenu změny pracovní pozice či opuštění kruhu lidí, kteří na vás neúměrně tlačí. Pokud máte deprese, musíte léčit nejprve je, vše ostatní se pak začne také zlepšovat. Pokud berete léky, které začaly ovlivňovat vaši paměť a soustředění, zajděte s tím k lékaři, ať vám napíše jiné, které nebudou mít takové vedlejší účinky. Snažte se hodně odpočívat a spát, buďte v klidu a hlavně mějte trpělivost. Paměť také můžete trénovat nejrůznějšími kvízy, luštěním křížovek, sledováním soutěžních pořadů nebo čtením knih. A pokud se budete snažit a vytrváte, brzy se vše začne zase zlepšovat.