Jahody v zimě a pomeranče v létě? Lepší je jíst sezónně, vaše tělo to ocení

Jelikož se neživíme jen zemědělstvím a už dávno nejsme odkázáni jen na to, co nám v daném ročním období vyroste na zahradě, kupuje si většina z nás v supermarketu prostě to, na co máme chuť. Proč si nedopřát v zimě jahody a v létě pomeranče? Jsou sice vypěstované v cizině a mnohdy ve sklenících, ale když na ně máme dost peněz (protože v jiném než svém „správném“ období jsou výrazně dražší), proč si je nedopřát? Ale je to možná zbytečné uspokojování chutí a klamání organismu, který je nevyžaduje.

Jídlo podle sezóny

I když nám to v globalizovaném světě tak nepřipadá, tak podle vědců se náš organismus i přes moderní způsob života přizpůsobuje ročním obdobím. To znamená, že v chladném zimním období po nás chce nějakou poctivější stravu, protože je nutné udělat si tukové zásoby pro přežití zimy. Stejně tak je nutné přijímat dostatek vitaminů, zejména vitaminu C, které nám ochrání zdraví a podpoří imunitu. A kde je nejvíc „céčka“? Třeba v citrusech, které dozrávají přes toto období.

S příchodem jara se tělo tuků přirozeně zbavuje a jaro nás svádí k odlehčenější stravě, k detoxu, k započetí hubnutí. Tak proč se stravovat něčím dováženým a „zimním“, když si můžete koupit i jarní české potraviny? Jarní cibulku, ranné brambory, první jarní salát, různorodé bylinky a tak dále. To je přesně to, co tělo chce. A s příchodem léta můžete stravu klidně odlehčit ještě víc, protože tělo ocení úplně jiné potraviny než v zimě – takže okurky či melouny plné vody jsou ve vedrech to nejlepší, co si můžete dopřát.

Pozor jen na cukr

I když se stravujete zdravě a jíte převážně ovoce a zeleninu, neznamená to, že rychle zhubnete. Naopak se vám může stát, že se ručička na váze zarazí a odmítá se pohnout směrem dolů. To může být způsobeno tím, že v některých druzích ovoce je hodně cukru. A i když je tento cukr přírodní, tak ho tělo používá jako rychlý zdroj energie a část si navíc - spolu s tuky - ukládá do zásob. Pozor si dávejte zejména na zralé banány nebo hroznové víno. Raději balancujte sezónní ovoce se sezónní zeleninou, abyste se vyhnuli zbytečnému nadbytku cukru.