Chcete udělat něco pro své zdraví? Začněte zahradničit

Z práce do práce, pak pár dnů volna a jinak se celý rok jen těšit na dva týdny dovolené v létě. Poznáváte se v tom? Přesně takto to v dnešním uspěchaném světě funguje u většiny a při tom se dá skvěle relaxovat i prací. Napadlo vás někdy, že i obyčejné zahradničení má spousty výhod a není to jen domácí bio ovoce, nebo zelenina.

Pohyb

Tím snad nejlepším důvodem, proč začít vůbec se zahradničením, je pohyb. Potřeba občas něco okopat, vyplet, nebo zalít, nás pracovat donutí. Motivace je zde jasná, vše nám roste pod rukama a tak je škoda nechat to v polovině být. Do sklizně to snad dotáhne každý zahrádkář.

Pohyb, který u těchto činností je navíc nenáročný a zcela přirozený. Nenamáháte se s nošením těžkých břemen, a navíc je takřka nikdy nezvedáte výš, než je úroveň pasu. To vše jsou perfektní způsoby, jak procvičit celé tělo a za odměnu si můžete dopřát zdravou odměnu.

Přírodní antidepresivum

O tom, že zelená uklidňuje, asi nemusíme nic víc psát. Sednout si do rozkvetlé zahrady a jen se kochat je už relax sám o sobě. Ale vědci přišli ještě s dalším benefitem. Mycobacterium vaccae tímto názvem se honosí bakterie, které se přirozeně vyskytuje v půdě. Odtud se při práci s hlínou dostává do těla a tam stimuluje produkci seretoninu. Serotinin je hormon, který má na starosti dobrou náladu a pohodu a to asi mluví za vše.

Vitamín D

Zahradničit doma asi nikoho nenapadne a pobyt venku sebou nese jednu velkou výhodu. Díky slunci a dennímu světlu je naše tělo schopno produkovat vitamín D. V potravinách tento vitamín najdeme jen výjimečně, a tak je pobyt na sluníčku dobrý nápad.

Nedostatek vitamínu D se projevuje nejenom nedostatečným vývinem kostí, ale poslední studie poukazují i na další neduhy, kterými tělo trpí. Podle posledních zjištění je tento vitamín stejně důležitý pro mozek, oběhovou soustavu a svaly, jejichž výživa je extrémně důležitá. Některé studie dokonce poukazují na možné propojení nedostatku vitamínu D a cukrovkou, nebo roztroušenou sklerózu.

Jak začít?

Je nám jasné, že ne každý má to štěstí bydlet v domku se zahradou, ale se zahradničením můžete začít i jinak. Pro začátek bude stačit pár truhlíků na terase, nebo balkonu. Po čase se můžete podívat ve svém okolí po zahrádkářských spolcích. Tam, za poplatek pár stokorun ročně, dostanete možnost pronajmout celou zahradu. A i o tu se můžete podělit s někým dalším, společnost při zahradničení je jen z dalších dobrých způsobů, jak prospět své psychice a zdraví celkově.