Vyčistěte si hlavu - mluvte a dýchejte

Mnoho lidí má pocit, že jejich psychika je už tak na dně, že jediné, co jim pomůže, jsou léky. A ty dokáže předepsat jen lékař, na jehož pomoc ale vážně mohou čekat až několik měsíců. Což je šílené. Takže ať už máte pocit, že vaše psychické problémy jsou sebehorší, pokuste se s nimi vypořádat sami. A možná zjistíte, že to zvládáte a že odborníka nakonec ani potřebovat nebudete.

Klid a čistou hlavu

Když cítíte, že „to na vás zase jde“, tedy že je vám psychicky zle, nemůžete dýchat, jste jako paralyzovaní, děsíte se něčeho, svírá se vám žaludek, točí hlava, třesou ruce – tak se musíte pokusit co nejdříve tento stav zahnat. Pomáhá na to mnoho věcí, ale ideální je zkombinovat několik z nich.

Zaprvé se musíte zkusit uklidnit. Takže zavřete oči, rozpažte, otočte dlaně vzhůru a pokuste se o něco na způsob meditace. Soustřeďte se na dýchání a pokuste se dýchat pomalu a zhluboka, vnímejte každý nádech a výdech. Snažte se myslet na to, jak stres a děs z vaší mysli odplouvají a uvědomujte si, jak se cítíte. Postupně by to mělo být lepší a lepší.

V úplně ideálním případě v takto vypjaté situaci jděte ven, na čerstvý vzduch a na slunce. Zklidňovat se pomocí dýchání můžete i tam a kyslík spolu se slunečním zářením vám udělají dobře.

Mluvte

Ačkoliv můžete mít pocit, že vám nikdo a nic nepomůže, mýlíte se. Důležité je mluvit o svých trápeních a pocitech. A když to nejde s odborníkem, najděte si nějakou vrbu – matku, kamarádku, partnera. Někoho, komu se můžete vypovídat osobně nebo mu ihned zavolat, kdo vás vyslechne a pokusí se vás uklidnit.

Velmi dobře také pomáhá pravidelný pohyb, protože se do těla vyplavují hormony, které vám psychiku zlepšují. A v neposlední řadě je hodná i pestrá strava bohatá na vitaminy. Plus si můžete zkusit koupit třeba bylinný čaj určený přímo na nervy, který vám také trochu odlehčí. Když to vše budete kombinovat, uvidíte, že se z nejhoršího brzy dostanete.