Terapie tmou je populární. Stačí vám i jen hodina

Když jsme na světle, tedy za dne, tak na nás působí mnoho vjemů a náš mozek je nucen absorbovat nespočet různých vjemů, nad nimiž ani nemáme moc času přemýšlet. Proto často děláme chyby a činíme špatná rozhodnutí. Někdy je toho na nás už přespříliš, a tak se bezmála hroutíme. Přitom když máme šanci uklidnit se, v klidu přemýšlet, zrelaxovat se, odpočinout si, tak se o tuto šanci sami obíráme. A to tím, že se neustále vystavujeme světlu – dokud únavou neusneme.

Terapie tmou

Není žádnou novinkou, že existuje terapie tmou. Jste v temné místnosti – a někteří lidé jdou dokonce tak daleko, že se nechají na dlouhé dny zakopat pod zem, zavřít do jeskyně nebo volí podobná nezvyklá místa – a váš mozek má šanci začít pracovat jinak, smysly se uklidní a vy najednou uvažujete úplně odlišně. Což se pak projeví i na vašem dalším fungování, přemýšlení, schopnosti soustředit se. Výsledky jsou hodně pozitivní. Dobrou zprávou je, že není nutné být někde uzavřený celý den. Pro zklidnění mysli stačí hodina. A právě proto tolik lidí přesně tuto terapii zkouší. 

Osobní terapie

Když se vám nechce chodit k terapeutovi a dožadovat se podobných procedur, udělejte si svou vlastní terapii. Nadchází roční období, kdy se stmívá čím dál dříve. Takže když večer sedíte u televize, telefonu nebo počítače, tak se odhodlejte všechno vypnout, všechno zhasnout, jen se tak pohodlně uložit na pohovku či křeslo a uvolnit se, relaxovat, ničím nerušení, bez stresu, bez starostí. Podobně se dá relaxovat třeba i při koupeli při zhasnutém světle. Můžete si z toho udělat malý osobní rituál. Brzy zjistíte, že vám to pomáhá, že se cítíte lépe, jste i ve stresových situacích klidnější, lépe se rozhodujete, nepropadáte hysterii. A to oceníte nejen vy, ale i vaše okolí.