Reklamní triky používají výrobci potravin často, neskočte jim na špek

Každý výrobce potravin se snaží tu svou potravinu prodat co nejvíce. A protože je v dnešní době v obrovském množství podobných výrobků těžší vyniknout, někteří producenti používají reklamní triky. Díky nim vás pak dokážou zaujmout a často i přesvědčí, že právě tu jejich potravinu chcete koupit. Jaké triky to nejčastěji jsou?

Nejvhodnější svačinka pro děti

Určitě jste viděli reklamu s rozesmátými šťástnými dětmi, které se ládují smetanovou pochoutkou nebo sladkou sušenkou ve tvaru medvěda. V reklamě takovou svačinu prezentují jako to nejlepší, co vůbec děti mohou jíst. Jen už zapomínají dodat, že takovou svačinkou sice dětem splníte přání "dát si něco sladkého", ale zároveň jim dáte k jídlu hlavně mouku, cukr a glukózo-fruktózový sirup.

Místo sladkostí propagovaných jako "to nejlepší pro děti" učte od mala děti jíst zdravě a dopřejte jim na svačinu třeba jogurt s kousky čerstvého ovoce nebo ovoce samotné.

Čtěte také: Jdete nakupovat jídlo? Naučte se číst složení

Nejlepší svačinka pro dospělé

Dali jste si někdy na svačinu pochoutku označovanou třeba jako "mléčný řez" jen proto, že vám v reklamě prozradili, že je to vlastně to nejlepší, co si dát mezi jídly? 

Mrkněte příště schválně na složení. Asi vás zarazí, jak málo taková svačina obsahuje vlákniny. Kvůli tomu vás nemůže zasytit na dlouho a díky sladké chuti naopak vzbudí brzy hlad. A jaký že je poměr bílkovin, cukru a tuku? Na 100 gramů sladkosti je 29,5 gramů cukru, 27,9 gramů tuku a jen 7,9 gramů bílkovin. A tomu se "vyvážená" svačina říkat nedá.

Želatinové bonbóny s 0% tuku

Hlavně na dámy cílí reklama, ve které se o želatinových bonbónech hovoří jako o potěšení s 0% tuku.

O to větší překvapení může pro dámy být, když se podívají na složení i ostatních želatinových bonbónů. Většina jich totiž neobsahuje také žádný tuk a většina by si tak mohla dovolit stejné označení "bonbóny s 0% tuku". Zato ale mají až 70% cukru. To už se ale v reklamě nedozvíte.

Čtěte také: Dáváte si rádi gumové medvídky kvůli želatině? Zbystřete

Zdravé snídaňové cereálie

Žijete v domnění, že na snídani je nejzdravější koupit si cerálie nebo pražené müsli s kousky čokolády a zalít mlékem? Dřív, než tohle začnete snídat, zamyslete se!

Cereálie v překladu z reklamštiny znamená "výrobek z mouky", tedy rozhodně nemusí jít o nic zdravého. Navíc, když jsou cerálie srovnou slazené, pražené (na oleji) nebo s náplní (z cukru a tuku). Mnohem lépe uděláte, když sáhnete po ovesných vločkách a dáte si je ráno s medem, jogurtem a hrstí oříšků. Nebo si dopřejte třeba vajíčka na sladko.

Jogurtový nápoj, který obsahuje "L.casei imunitas"

Podlehli jste dojmu, že vaše zdraví na podzim i v zimě ochrání pití jogurtového mininápoje? Ne nutně.

Lactobacillus casei je druh bakterie, která se podílí na mléčném kvašení. Najdete ji proto i v ostatních mléčných výrobcích. Mnohem lépe než přeslazený a předražený jogurtový nápoj vám poslouží obyčejný neslazený kefír. Ten je dokonce považován díky obshu mléčných bakterií a příznivému vlivu na trávení za superpotravinu.

Zmíněný mininápoj navíc obsahuje příliš velké množství cukru (aby měl lepší chuť a vy jste ho měli rádi). V jedné lahvičce najdete cca 11 gramů cukru, tedy 2-3x více než najdete ve stejné porci kefíru.

Čtěte také: Kefír je dobře dostupná a zdravá superpotravina

Článek publikován 13.11.2013, aktualizován 21.6.2019