Díky barvám se hubne, dejte si je všechny na talíř

Různé barvy ovlivňují naši náladu. Tmavší interiér kaváren vás uklidní, červená, oranžová nebo žlutá vás povzbudí v činnosti - třeba v posilovně. A stejně tak mohou různě barevné potraviny ovlivnit i naši snahu zhubnout. Na talíř si tak každý den přidejte pořádnou dávku barevného ovoce a zeleniny a díky tomu do sebe dostanete nejen porci vitamínů a vlákniny, ale také půjdou vaše kila rychleji dolů.

Důležitá je rozmanitost

Možná jste už slyšeli o tzv. barevných dietách, kdy se doporučuje jíst každý den jen jeden druh ovoce jedné barvy a barevně přizpůsobit i ostatní jídla. Taková dieta vychází z předpokladu, že jídla stejné barvy obsahují stejné živiny a tedy nezatěžují tolik tělo jejich trávením. Taková myšlenka ale není úplně správná. Podle odborníků je dobré mít na talíři rozmanité druhy ovoce a zeleniny a pravidelně je střídat. Místo toho, abyste snědli každý den půl kila mrkve, dejte si na talíř tři nebo čtyři druhy různé zeleniny v menším množství. Barviva, která dodávají ovoci a zelenině jejich typické zbarvení, obsahují antioxidanty. Jde samozřejmě o přírodní antioxidanty a jejich účinek se zvyšuje, když se různé druhy mezi sebou kombinují.

Různobarevná zelenina víc chutná

Možná bojujete s tím, že vám prostě zelenina příliš nechutná, a proto se jí vyhýbáte. Ovšem do zdravého jídelníčku neodmyslitelně patří. A právě barvy vám v tomto případě mohou výrazně pomoci. Žlutá, oranžová a červená barva podporují chuť k jídlu, do jídelníčku tak zařaďte červené a žluté papriky, křoupejte mrkev, dopřejte si sytě červená jablíčka a nezapomeňte na rajčata – ty mimochodem můžete i tepelně upravovat, i když zbytek ovoce a zeleniny bychom měli jíst zásadně v syrovém stavu.

Fialová, modrá a šedá barva zase naopak chuť k jídlu utlumují. Je tedy dost možné, že švestky, borůvky nebo ostružiny vám moc po chuti nebudou, i když právě v bobulovitém ovoci se skrývá klíč ke štíhlé postavě.

Na talíři bychom neměli zapomínat ani na zelenou barvu. Ve všem zeleném ovoci i zelenině se totiž skrývá obrovské množství vitamínu C, který tělo potřebuje, aby mohlo zahájit hubnoucí proces. Brokolici, kiwi, pórek, salát nebo špenát si proto dopřávejte pravidelně a v různých kombinacích - a to i klidně v salátu namíchaném se zeleninou nebo ovocem rozličných jiných barev.