Bylinky přehlížíme, zeleninu špatně kombinujeme. Jaké dietní chyby děláme?

To, že zelenina je zdravá a měli bychom ji konzumovat minimálně jednou denně, je nesporné. Stejně tak víme, že i bylinky mají svou nespornou sílu, a když víme, jak a které používat, dokážou nám navrátit nebo uchovat zdraví. Ale jen málokdo se vyzná v tom, po čem sáhnout a kdy.

Začněme zeleninou. Mohlo by se zdát, že je úplně jedno, jaké druhy zeleniny si dopřáváte. Jste možná přesvědčeni, že ve všech je velmi podobný obsah vitaminů a minerálů, takže jestli si dáte okurku, mrkev nebo salát je de facto úplně stejné. Ale to není tak úplně pravda, protože každý druh zeleniny nejen jinak vypadá a chutná, ale má i jiné složení – a každý druh nám dokáže prospět jindy a na jiné problémy.

Podle čeho volit?

Zeleninu byste si měli vybírat podle toho, jakou část rostliny konzumujete a také podle toho, co vaše tělo nebo zdraví aktuálně trápí a s čím byste potřebovali pomoci. Je totiž rozdíl, jestli jíte neustále jen plodovou zeleninu (tedy ty typické plody různých zahradních rostlin jako paprika, okurka, rajče) nebo jestli konzumujete listovou zeleninu (tedy tu ve formě listů jako například kapusta, salát, zelí a tak podobně), případně jestli upřednostňujete kořenovou (konzumujete tedy kořeny rostlin, tedy mrkev, celer, petržel a tak dále).

Druhy zeleniny byste měli průběžně střídat a nesoustředit se jen na jeden typ. Někteří odborníci tvrdí, že listová zelenina je skvělá pro zdravé srdce a aktivnější mozek, plodová zelenina pomáhá zahánět stres, zklidňovat žaludek a zlepšovat trávení, kořenová zelenina zase dobře působí na střeva a dokáže dodat energii.

S bylinkami je to stejné

Velmi podobně bychom měli rozlišovat i bylinky. To, že na zahradě pěstujeme bazalku, mátu a majoránku, ještě neznamená, že právě tyto tři typy musíme neustále do všech pokrmů přidávat. Bylin existuje nespočet druhů a každý je účinný na jinou oblast našeho zdraví. Když si na směsi bylinných čajů přečtete složení, hned vám bude jasný rozdíl třeba v působení heřmánku a třezalky – první pomáhá při nachlazení, druhý zase zlepší náladu a umí zahnat deprese.

Za obecně nejcennější jsou ovšem mezi bylinami považovány jitrocel, kopřiva, pampeliška nebo sedmikráska. Najdeme je v každé zahradě, ale přesto je nemilosrdně přehlížíme, sekáme a likvidujeme. Kdybychom si jich ale hleděli a pravidelně a správně je konzumovali, mohli bychom být zdraví, silní a spokojení jako nikdy dřív.