Zelenina

media

Zdravou ačokču, křížence papriky a okurky, si vypěstujete snadno i doma

V našich končinách tuto jihoamerickou zeleninu moc lidí nezná a nevyužívá, a to je obrovská škoda. Ačokča - znát ji můžete také pod jménem korila nebo paprikookurka - je takovým křížencem mezi paprikou a okurkou. Dá se konzumovat za tepla i za studena, skvěle chutná, a hlavně je velmi zdravá. Její pěstování je přitom velmi snadné a zvládnete to klidně i doma na balkóně.
media

Opomíjený vitamín K dává pozor na krev a kosti

Nejčastěji se mluví o pozitivních účincích vitamínů C, A nebo (zejména v poslední době) D. Přitom se opomíjí jeden vitamín podstatný pro krev i kosti - vitamín K. Právě on ovlivňuje srážlivost a kvalitu krve, podporuje správnou činnost jater a je považován za důležitou složku při prevenci vzniku rakoviny. Bez něj bychom jen obtížněji mohli vstřebávat vápník, a tedy je podstatný i pro vývoj kostí.
media

Podzimní superpotraviny vám dodají porci vitamínů a jsou přitom levné

Přichází doba, kdy venku začíná být zima nejen v noci. Dny se zkracují a nám se nic nechce. Z peřin většinou vylezeme, jen když je to opravdu nutné a oproti předchozím měsícům ani moc nemáme chuť na zeleninu a ovoce. Naše tělo tak může brzy být oslabené a unavené. A právě na podzim do sebe potřebujeme dostat co nejvíce kvalitních, výživově hodnotných potravin, které navíc obsahují vitamíny.
media

Díky barvám se hubne, dejte si je všechny na talíř

Různé barvy ovlivňují naši náladu. Tmavší interiér kaváren vás uklidní, červená, oranžová nebo žlutá vás povzbudí v činnosti - třeba v posilovně. A stejně tak mohou různě barevné potraviny ovlivnit i naši snahu zhubnout. Na talíř si tak každý den přidejte pořádnou dávku barevného ovoce a zeleniny a díky tomu do sebe dostanete nejen porci vitamínů a vlákniny, ale také půjdou vaše kila rychleji dolů.
media

Jak s potravinami z obchodu - omývat, loupat a dezinfikovat nebo ne?

Nikdy nevíte, kdo všechno sahal na potraviny, které jste si právě přinesli z obchodu. A i když už je máme pár dní doma v lednici, tak před jejich použitím je stejně obvykle pečlivě omyjeme studenou (nebo ještě lépe teplou) vodou, případně je pak ještě okrájíme a slupky vyhodíme (co taky s nimi, když by nám v jídle akorát vadily). Ale napadlo vás někdy, že je to chyba?
media

Zdravé varianty nezdravých českých jídel si snadno uvaříte. Jsou překvapivě chutné

Češi jsou národ, který obecně moc rád jí. Naše kuchyně je sice vyhlášená, ale bohužel také velmi nezdravá. Snad každé typicky české jídlo je kaloricky neskutečně náročné, a pokud by se člověk měl stravovat pouze těmito pokrmy, za chvíli by se asi neunesl. Oblíbená česká jídla si ale můžete dopřát, pro hodně z nich existuje trošku upravená, zdravější a přitom neméně chutná verze.
media

Nevyhazujte peníze za přípravky, imunitu posílíte i pomocí potravin a nálady

Viry bývají odolné, na místech plných lidí se před nimi moc neubráníte a tělo s nimi často hodně zápasí, aby se jich zbavilo. Pokud chcete minimalizovat riziko nákazy, je nutné mít velmi silnou a odolnou imunitu. Právě obranyschopnost našeho těla je naší nejsilnější zbraní. Imunitu můžete podpořit mnoha různými triky a nemusí jít jen o drahé přípravky z lékáren.
media

Bojíte se kupovat nebalené ovoce a zeleninu? Nemusíte, nečistot je zbavíte snadno

Základem každého zdravého a vyváženého jídelníčku by měl být dostatek ovoce a také zeleniny. Ideální je konzumovat je v čerstvém stavu, a to i se slupkou, protože právě v ní a těsně pod ní se ukrývá nejvíce vitaminů. Slupka samotná je také důležitá pro čištění trávicího ústrojí - je to dokonce jeden z druhů vlákniny. Jenže v dnešní době, kdy se hodně lidí bojí virů, může nakupování nebaleného ovoce a zeleniny vypadat jako riziková činnost. Nikdy totiž nevíte, kdo se před vámi zboží dotýkal a čím může být kontaminované.