Klíčky jsou zdravé a jejich pěstování vás bude bavit

Ještě donedávna jsme žili v dojmu, že klíčit může jen namočené obilí a že ho namáčíme před Velikonoci, aby nám pak rychleji vzrostlo dekorační osení. Že by se namočená zrnka jedla? To znělo jako nápad největšího šílence. A vidíte, dnes je z toho supertrend zdravého stravování a kdo nepěstuje klíčky, je úplně out.

Klíčit může ledacos a většina semen se takto připravuje na vznik nového života – je to prvopočátek nové rostlinky, budoucí kořínek. A ve chvíli, kdy ze semínka (ať už jde o některý druh obilí, rýži, slunečnici, tykev, cizrnu, čočku, rukolu či cokoliv jiného) vyraší tento bělavý klíček, jedná se o potravinu nabitou neskutečným množstvím vitaminů, minerálů, bílkovin, nenasycených mastných kyselin i vlákniny. V jednom miniaturním klíčku se skrývá energetická bomba, která dokáže naše tělo neskutečně nakopnout a pomoci nám zbavit se nadváhy i různých zdravotních problémů.

Zdravé, ale drahé

Klíčky se staly jakousi superpotravinou, kterou doporučuje čím dál víc odborníků na hubnutí i zdravý životní styl. To, co se v nich ukrývá, je úžasné. Můžete si dát jen trošku denně a pro tělo je to hrozně cenné.

I proto, že se klíčky staly tak populárními, se na jejich „pěstování“ dalo spoustu lidí, kteří se na nich snaží vydělat – prodávají je zájemcům, a to za tak neskutečné peníze, že se vám nejspíš protočí panenky. Chcete-li klíčky zařadit do vašeho každodenního jídelníčku, může vás to stát tisíce korun měsíčně. A přitom byste snadno mohli ušetřit, když si je budete připravovat doma sami.

Domácí pěstování

Všichni tuší, jak zrníčko či semeno přimět, aby co nejdříve vyklíčilo. Dáte ho na něco vlhkého – nejlépe na namočenou vatu. Případně existují i speciální nádoby určené pro klíčení, které semenům zajišťují lepší klima (ale něco podobného si snadno stvoříte sami doma a hodně díky tomu ušetříte).

Stačí semena řádně propláchnout a pak je na mokrém podkladu nechat klíčit, přičemž je průběžně proplachujete. Jakmile se objeví klíček, stačí je přendat do sítka položeného na sklenici s vodou nebo je dát do zavírací sklenice. Pak semínka jen několikrát denně proplachujete, aby neztrácela vlhkost, a nechte je na přirozeném světle v pokojové teplotě.

Některá vám naklíčí za pár hodin, jiným to trvá pár dní. Pak už je můžete začít zobat. Skvělé je, že se dají uchovávat až pět dní v lednici. Investice je minimální a přínos pro zdraví neskutečný. A možná se z toho stane vaše oblíbené mlsání.