Bojíte se kupovat nebalené ovoce a zeleninu? Nemusíte, nečistot je zbavíte snadno

Základem každého zdravého a vyváženého jídelníčku by měl být dostatek ovoce a také zeleniny. Ideální je konzumovat je v čerstvém stavu, a to i se slupkou, protože právě v ní a těsně pod ní se ukrývá nejvíce vitaminů. Slupka samotná je také důležitá pro čištění trávicího ústrojí - je to dokonce jeden z druhů vlákniny. Jenže v dnešní době, kdy se hodně lidí bojí virů, může nakupování nebaleného ovoce a zeleniny vypadat jako riziková činnost. Nikdy totiž nevíte, kdo se před vámi zboží dotýkal a čím může být kontaminované.

Pokud kupujete potraviny, které následně vaříte, nemusíte se relativně ničeho bát. Vaření totiž dokáže drtivou většinu virů i bakterií zlikvidovat. Pakliže máte strach, že vám po nákupu viry a bakterie zůstaly na rukou, tak pomůže buď nošení gumových či jednorázových rukavic, případně si pak ruce jednou či dvakrát pečlivě umyjte mýdlem. Tím byste měli být ochráněni.

Ale jak je to s potravinami, které nehodláte tepelně upravovat, tedy s ovocem či zeleninou, kterých se mohli dotýkat ostatní lidé, mohly být skladovány v nějakém nepořádku ve skladu, mohl na ně padat prach a nečistoty? Jak efektivně předejít nákaze a viry, bakterie a špínu z takového ovoce a zeleniny zlikvidovat?

Voda je základ

Možná přemýšlíte nad tím, jakou dezinfekcí ovoce a zeleninu postříkat. Nebo uvažujete nad mycími prostředky, kterými čistíte domácnost. A nebo zvažujete, že se ovoce a zeleniny na nezbytnou dobu prostě vzdáte, abyste se nenakazili. Jenže riziko nákazy koronavirem může přetrvávat ještě několik měsíců a ostatní viry a bakterie také jen tak nezmizí. Lidské tělo navíc ovoce a zeleninu potřebuje a to nejlépe v syrovém stavu i se slupkami. Proto je vhodné naučit se tyto potraviny správně čistit.

Možná tomu nebudete věřit, ale postačí vám k tomu obyčejná voda z vodovodu. A nemusí být ani teplá. Zkrátka ovoce či zeleninu dejte na chvíli pod tekoucí vodu, která z nich spláchne vše, co se na ně může dostat. Pokud si nejste jistí, že to skutečně zafunguje, vezměte pak čistý hadřík a pod tekoucí vodou slupku otřete. Kdo si chce být ještě jistější, může vzít třeba ještě papírové utěrky a potraviny jimi pečlivě otřít po umytí. Důležité je ovšem nedělat toto čištění hned po příchodu z obchodu, lepší je to těsně před konzumací. Zbylá tekutina totiž může naopak podpořit růst dalších bakterií.

Dezinfekce rozhodně nepoužívejte

Pokud patříte k těm, kdo stále ještě uvažují nad dezinfikováním potravin pomocí chemických prostředků, radši na to zapomeňte. Mohli byste ovoce a zeleninu poškodit, dezinfekce se navíc může dostat do slupky nebo i dužiny. Konzumací takových potravin pak sobě můžete nechtěně i ublížit.

Když vám obyčejné omytí vodou přesto připadá nedostačující, můžete jednotlivé kousky ručně omýt více procentním alkoholem (doporučuje se okolo 70%), případně octovou, nebo solnou vodou. při volbě solného roztoku by mělo jít o přibližně 10% roztok. Tedy 10% soli a zbytek voda. V případě octa je dobré sáhnout k větší koncentraci, zde tedy volím přibližně 20% roztok. Pak je ale i tak ještě opláchněte pod vodou, ať je zbavíte nepříjemné chuti.

Závěrem ještě jedno upozornění. Uvedené způsoby skutečně působí jen na bakterie a viry. Pokud není ovoce výslovně označeno, že nebylo chemicky ošetřena, jeho slupka by se konzumovat neměla. Pesticidy totiž z ovoce jen tak vodou nedostanete a tak hje třeba ovoce, nebo zeleninu, vždy oloupat.