Ovoce

media

Ovoce sušené mrazem křupe a zachovává si tvar i živiny

Klasické sušení teplem probíhá pomocí jednoduchého principu a mnoho z nás už si doma některé ovoce takto zkusilo usušit. V poslední době ale získává na oblibě nová modernější metoda sušení, takzvaná lyofilizace. Toto sušení mrazem má oproti klasickému sušení mnohé výhody. Jednu z nich cítíme sami - takto sušené ovoce je velmi chutné a neuvěřitelně křupavé.
media

Jablka pomáhají s hubnutím a chrání naše srdce

Jablka u nás patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Díky tomu, že se v našich zeměpisných šířkách snadno pěstují, jsou i velmi dostupná. Málokdo však ví, že jejich pravidelná konzumace má pozitivní vliv na naše zdraví. Když zařadíte jablka do svého jídelníčku a budete si dopřávat jedno až dvě jablka denně, můžete se chránit před mnoha nemocemi. Navíc díky jablkům můžete i zhubnout.
media

Díky barvám se hubne, dejte si je všechny na talíř

Různé barvy ovlivňují naši náladu. Tmavší interiér kaváren vás uklidní, červená, oranžová nebo žlutá vás povzbudí v činnosti - třeba v posilovně. A stejně tak mohou různě barevné potraviny ovlivnit i naši snahu zhubnout. Na talíř si tak každý den přidejte pořádnou dávku barevného ovoce a zeleniny a díky tomu do sebe dostanete nejen porci vitamínů a vlákniny, ale také půjdou vaše kila rychleji dolů.
media

Jak s potravinami z obchodu - omývat, loupat a dezinfikovat nebo ne?

Nikdy nevíte, kdo všechno sahal na potraviny, které jste si právě přinesli z obchodu. A i když už je máme pár dní doma v lednici, tak před jejich použitím je stejně obvykle pečlivě omyjeme studenou (nebo ještě lépe teplou) vodou, případně je pak ještě okrájíme a slupky vyhodíme (co taky s nimi, když by nám v jídle akorát vadily). Ale napadlo vás někdy, že je to chyba?
media

Vláknina není jen divná hmota, pochutnejte si na ní doopravdy

Kdo má problémy se zažíváním a vyprazdňováním, koho trápí kila navíc a nemůže se jich i přes veškerou snahu zbavit, ten by měl vsadit na vlákninu. Naše tělo ji nejen potřebuje ke správnému fungování, ale právě ona nám pomáhá i v mnoha ohledech. Výborně funguje v trávicím traktu, díky tomu je doporučována nejen na akutní či chronické potíže, ale i lidem, kteří se snaží zhubnout a udržovat si štíhlou figuru. Leckdo si ji ale vybaví jako tu podivnou hmotu z lékárny a kvůli tomu se jí brání jako něčemu naprosto odpornému – což u vlákniny v přirozené podobě rozhodně není pravda.
media

Nevyhazujte peníze za přípravky, imunitu posílíte i pomocí potravin a nálady

Viry bývají odolné, na místech plných lidí se před nimi moc neubráníte a tělo s nimi často hodně zápasí, aby se jich zbavilo. Pokud chcete minimalizovat riziko nákazy, je nutné mít velmi silnou a odolnou imunitu. Právě obranyschopnost našeho těla je naší nejsilnější zbraní. Imunitu můžete podpořit mnoha různými triky a nemusí jít jen o drahé přípravky z lékáren.
media

Bojíte se kupovat nebalené ovoce a zeleninu? Nemusíte, nečistot je zbavíte snadno

Základem každého zdravého a vyváženého jídelníčku by měl být dostatek ovoce a také zeleniny. Ideální je konzumovat je v čerstvém stavu, a to i se slupkou, protože právě v ní a těsně pod ní se ukrývá nejvíce vitaminů. Slupka samotná je také důležitá pro čištění trávicího ústrojí - je to dokonce jeden z druhů vlákniny. Jenže v dnešní době, kdy se hodně lidí bojí virů, může nakupování nebaleného ovoce a zeleniny vypadat jako riziková činnost. Nikdy totiž nevíte, kdo se před vámi zboží dotýkal a čím může být kontaminované.
media

Smoothie je lepší než samotná ovocná šťáva

Pamatujete, jak před pár lety všichni nadšeně kupovali odšťavňovače a ládovali do nich všechno ovoce, které našli? I zdravý životní styl má svoje trendy, jako všechno v dnešním světě. Vědci neustále přinášejí nové poznatky a těm se lidé přizpůsobují. A to je také jeden z důvodů, proč odšťavňovače už často leží ve skříních zaprášené a místo nich jsou v kurzu smoothie mixéry.