Vyzkoušeli jsme recept na koláč, u kterého nepotřebujete ani gram mouky. A výsledek nás víc než mile překvapil. Na jeho přípravu je potřeba jen několik základních surovin, včetně jablek, díky kterým dostává tu správnou "šťávu" nebo pudinku, který koláč krásně zjemní.
Co potřebujeme?
Na přípravu koláče budeme potřebovat čtyři základní směsi, které pak navrstvíme na sebe.
Směs 1:
- 200 g ovesných vloček
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Směs 2
- 500 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 citronový cukr (nebo nastrouhaná citronová kůra)
- 1 lžička citrónové šťávy
- 50 g cukru moučka
Směs 3
- 500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
- 150 g nasekaných mandlí (nebo ořechů dle vaší chuti)
- 1 lžíce rumu
Směs 4
- vanilkový pudink
- 400 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 100 g sušenek dle chuti (my použili kakaové bebe sušenky)
Jak na přípravu?
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem.
Směs 1: Ovesné vločky si nameleme a smícháme s cukrem a skořicí. Polovinu směsi rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy. Druhou polovinu zatím schováme.
Směs 2: Všechny přísady smícháme, až vznikne jemný krém. Pozor - směs by měla být spíše tekutá, aby ovesné vločky na spodu mohly trochu nasáknout. Celou tuto směs rozprostřeme do dortové formy na první vrstvu.
Směs 3: Oloupaná a na hrubo nastrouhaná jablka smícháme s na jemné kousky nasekanými mandlemi a přilijeme rum. Vše poctivě prohněteme a polovinu této směsi rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy.
Dále rovnoměrně rozprostřeme zbytek směsi 1 (ovesných vloček) a na tuto vrstvu pak i zbytek směsi 3 (jablek).
Takto dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut.
Směs 4: Uvaříme pudink z menšího množství mléka, aby byl tužší a vylijeme ho jako vrchní vrstvu na upečený koláč. Posypeme rozdrobenými sušenkami a vše necháme vychladnout a poté ztuhnout v lednici.
Dobrou chuť!