Podle slupky banánu poznáte, kolik jakých živin obsahuje

Konec zimy je obdobím, kdy je nápor na náš imunitní systém obrovský. Udržet si pevné zdraví od konce léta do příchodu jara se dá a není to úplně nemožné. I přesto většina lidí během této doby trpí nějakou virózou. Dá se tomu předejít a svou imunitu i zdraví můžete podpořit buď díky multivitaminům z lékárny nebo přírodní (tedy přirozenější) cestou. Stačí si denně dopřát dva kusy ovoce a tělo vám za to více než poděkuje.

Banány a granátová jablka

Jablka ze zahrádky, z farmářských trhů nebo prostě jen ze supermarketů má doma asi každý z nás, protože je to pro nás typické české ovoce. Jejich konzumaci doporučují i nutriční specialisté, protože jablka mají (kromě obsahu vitaminů) dvě nesporné výhody – obsahují velké množství vlákniny a dokáží nás relativně dost zasytit, takže poslouží klidně jako plnohodnotná svačina.

Ale existují ještě jiná jablka, které zas tak často nekupujeme - granátová jablka. Toto červené ovoce plné podivuhodných semínek může sice na první pohled působit zvláštně, ale je cenným zdrojem polyfenolů, které nás dokážou ochránit před škodlivými vnějšími vlivy. Kromě toho dokážou pomoci snižovat cholesterol a pozitivně působí i na naše trávení.

V neposlední řadě jsou tu také banány, které milují malí i velcí, ale dietáři se jim často vyhýbají kvůli vysokému obsahu cukru. Což je ale možná chyba. Pokud cvičíte, jsou banány skvělým zdrojem rychlého cukru a tedy energie. A navíc obsahují řadu cenných minerálních látek, stačí jen sledovat barvu slupky banánu a poznáte, co vašemu tělu dodají.

Barva slupky banánu prozradí obsah živin

Zelenější barva slupky: banány obsahují více prebiotik pro trávení
Žlutá barva slupky: banány obsahují hodně vlákniny a stále ještě poměrně málo cukru
Zlatavá barva slupky (zralý banán): banány obsahují hodně antioxidantů i vlákniny
Žlutá barva slupky s hnědými skvrnami: banány obsahují už jen menší množství původních vitamínů a minerálů
Hodně hnědých skvrn na slupce: banány obsahují velké množství cukru a minimum vlákniny i vitamínů

Mango nebo mrkev

Cennou českou zeleninou, která obsahuje spoustu betakarotenu a vitaminu A, je mrkev. Pokud byste hledali její adekvátní náhradu mezi ovocem, tak u tuzemského neuspějete, ale z cizokrajných druhů je cenným zdrojem vitaminu A mango. To je navíc je pořádnou vzpěrou i pro imunitní systém, takže se vyplatí občas po něm sáhnout a zařadit ho mezi vaše denní kousky ovoce.