Doplňky stravy - vybírejte opatrně, ať nenaletíte

Většina z nás ví, že pro své tělo toho můžeme dělat víc. Leckdo se toho snaží dosáhnout, a tak si sestavuje vyvážený jídelníček, jí pravidelně, poctivě se hýbe a pije jen ty správné tekutiny v doporučeném množství. Ale ani to někdy nemusí stačit, protože i přes veškerou naši snahu někdy tělu nemůžeme dát zkrátka vše to, co potřebuje. K tomu mu naštěstí můžeme dopomoci různými doplňky stravy. Jen je nutné vybírat velmi obezřetně, abychom nevyhodili spoustu peněz za nic.

Doplňky stravy jsou pohodlnou cestou, jak tělu dodat řadu minerálů, vitaminů, vlákniny a dalších látek, které jsou pro fungování všech procesů důležité a někdy i nezbytné. Řada z nás jejich příjem v běžné stravě zanedbává a tělu je nedopřáváme. Z toho pak může plynout nejen nespočet různých neduhů, ale jsme kvůli tomu leckdy unavení, bez energie, nesoustředění či nervní. Přitom stačí tak málo – zajít k doktorovi nebo do lékárny, povědět o svých trápeních a lékař nebo lékárník nám doporučí, co by nám mohlo pomoci a co našemu tělu nejspíš schází. Bohužel ale mnoho lidí víc než na klasickou lékárnu spoléhá na všelijaké e-shopy, které nabízejí zázračné pilulky a koktejly.

Zbytečně vyhozené peníze

Možná si říkáte, že nikdo nemůže prodávat doplňky stravy či léky, které nebyly nikde schválené, které mohou uškodit či které v sobě obsahují něco jiného, než slibují jejich etikety. V tom se můžete mýlit, protože někteří výrobci doplňků nebo některé e-shopy jsou v tomto netransparentní. Některé e-shopy vám třeba nejen na svých webových stránkách neukážou všechny informace, ale ani u výrobků neuvádějí jejich výrobce či dodavatele nebo chybí složení doplňku. Většinou touto berličkou zákazníkům nechtějí cíleně ublížit, ale samotné doplňky stravy nemusejí být schválené českými regulátory ani Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Mohou být třeba povolené v USA, ale nikoliv v Evropské unii. Jejich ceny navíc odpovídají těm americkým, takže vás vyjdou dost draho.

Hledejte recenze, kupujte jen ověřené

Pokud vás zaujal nějaký doplněk stravy, vypadá úžasně, slibuje zázraky a vy mu věříte, ale prodejce neznáte, radši zapřemýšlejte. Nekupujte ho hned, ale zapátrejte na internetu po recenzích. Nehledejte jen ohlasy na daný výrobek, ale i na prodejce. Pokud mu úplně nedůvěřujete, a zejména pokud najdete negativní ohlasy, dejte si pozor a možná raději nakupte doplňky stravy jinde, ať nelitujete. Zvlášť u vitamínů, minerálů a dalších se vyplatí kupovat ty, u kterých znáte předem přesné složení, obsah jednotlivých složek, ale i výrobce. Přeci jen se tím staráte o své zdraví a vyplatí se vám být opatrní.