Zabiják jménem cholesterol. Čím si ho způsobujeme?

Nejspíš sami tušíte, co děláte špatně, případně vám to už vysvětlil váš lékař. Ale opakování je matka moudrosti, proto si tu shrňme hlavní chyby, kterých se dopouštíme a naše tělo jimi pak nesmírně trpí. Pokud to jde, zatočte s nimi, dokud je ještě čas. Protože až vás postihne srdeční infarkt, bude už na vroucná předsevzetí ohledně započetí zdravého životního stylu pozdě.

 

Nezdravá strava, málo pohybu

Je zajímavé, že vysokým cholesterolem jen málokdy trpí sportovci. Ale není to žádným překvapením – jsou to totiž lidé, kteří mají dostatek pohybu a zároveň jsou zvyklí stravovat se vyváženě a zdravě. Jejich tělo jim to pak oplácí skvělou kondicí a zdravím. My, běžní smrtelníci, se sice často snažíme žít zdravě, ale moc nám to nejde. Neduhem dnešní doby je především nedostatek pohybu a sedavý životní styl – buď sedíme v práci, nebo doma. Přitom se stačí hýbat třikrát týdně půl hodinky a je to vyřešeno – nezdravý cholesterol LDL v našem těle pak rázem sám klesá a naopak se zvyšuje HDL cholesterol, který nám nijak neškodí.

Totéž platí o stravě. Když se budeme stravovat tak, jak nám radí různí odborníci, ale i zdravý rozum, nebudeme mít problém. Ale když si budeme často dopřávat tučné či mastné pokrmy, odrazí se to na našem těle. Vhodné není ani jíst často vejce, máslo, tučné sýry nebo nevhodné maso (vepřové či hovězí). Nebezpečné jsou i tuky skryté ve sladkostech a jiných pochutinách, nejhorší pro hladinu našeho cholesterolu je pak palmový či kokosový olej. Místo nich je lepší sahat po potravinách obsahujících rostlinné oleje a nenasycené mastné kyseliny.

 

Věk a dědičnost

Smutným faktem je, že se můžete snažit žít zdravě, sportovat, jíst hodně ovoce a zeleniny, vyhýbat se sladkostem a tučným jídlům – a přesto můžete mít vysoký cholesterol. Důvodem mohou být dědičné dispozice (pokud se vysoký cholesterol vyskytuje ve vaší rodině, máte velkou šanci mít ho také) – takže vhodné je bránit se mu pomocí léků a nezanedbávat je. Stejně tak může být důvodem vyššího cholesterolu i váš věk – od dvacátého roku života cholesterol přirozeně stoupá a jeho hodnoty se zastavují až po padesátém roce. Pokud se tedy navíc nehýbete a nestravujete, jak máte, snadno si můžete zadělat na vážné problémy.