Vysoký cholesterol není banalita. Hlídáte si jeho hladinu?

Čím nezdravěji jíte, tím hůře to vaše tělo snáší. A pokud je váš nezdravý jídelníček dlouhodobou záležitostí, tak se to odráží nejen na vaší váze, ale například i na hladině vašeho cholesterolu. A od vysokého cholesterolu je už jen krůček k onemocnění srdce a vážným zdravotním problémům, které už není tak snadné léčit. Přesto mnoho z nás o svůj cholesterol nedbá a nesnažíme se udržovat jeho hladinu cíleně nízko, případně svému tělu nutit zdravý cholesterol oproti tomu škodlivému. A začneme to řešit až ve chvíli, kdy nám začne být zle. Což už je dost pozdě.

Prevence je nejlepší

Vzniku cholesterolu se nevyhne nikdo z nás. Ale záleží na tom, jaký typ cholesterolu ve svém těle máte. Existuje totiž takzvaný zdravý cholesterol, který je prospěšný a který ničemu nevadí. Ale pokud je vaše strava velmi tučná a máte zároveň minimum pohybu, tak se tyto tuky začnou usazovat ve vašich cévách, které se tak postupem času zužují a začíná v nich hůře a hůře proudit krev, což má vliv na naše dýchání a hlavně na naše srdce. Pokud jsou cévy plné cholesterolu, může to končit i smrtí, případně vás začnou trápit závažné zdravotní problémy, kterých se možná už nikdy nezbavíte. Takže než necháte zajít situaci tak daleko, přejděte raději na zdravější životní styl, tedy na zdravou a plnohodnotnou stravu a dostatečné množství pohybu, což vám zajistí, že škodlivý cholesterol se ve vašich cévách usazovat nebude.

Co pomáhá?

Možná už vám lékaři diagnostikovali problém s cholesterolem a vy se teď děsíte, k čemu všemu to může vést. Abyste zabránili nejhoršímu (nebo klidně i jako prevenci), zařaďte do svého jídelníčku zejména tyto potraviny, které vám pomohou právě s cholesterolem bojovat: maso jen libové (nejlépe drůbeží), losos či makrela, česnek, jablka, hroznové víno, grepy, brokolice, rajčata či ovesné vločky. K pití je nejlepší kvalitní zelený čaj.