Ucpané cévy nejsou legrace. Dbejte proto na prevenci

Všichni asi tušíme, že když se nám přicpe nebo zcela ucpe céva, v horším případě i tepna, je to průšvih. A někdy až takový, že to může skončit infarktem, mozkovou mrtvicí, případně i smrtí. Výjimečně se to může stát i mladému, štíhlému člověku, který žije zdravě a pravidelně se hýbe. Ale ateroskleróza mnohem častěji postihuje lidi, kteří se stravují velmi nezdravě, nehýbou se, kouří, mají vysoký krevní tlak nebo jsou pod permanentním psychickým tlakem. To vše jsou totiž rizikové faktory, které mohou přispívat k rozvoji tohoto nebezpečného onemocnění.

Nenápadný nepřítel

Nejhorší na ateroskleróze je asi to, že se může rozvíjet velmi dlouho a nenápadně. Ani nevíte, že vás něco trápí. Céva je ještě stále průchodná, ale postupně se zanáší čím dál víc. Dochází k porušení výstelky uvnitř cévy, čímž se mohou začít tvořit krevní sraženiny, které pak putují přes celé tělo a mohou dorazit do plic, což už je životu nebezpečné. A nebo sraženiny na jednom místě začnou cévu postupně ucpávat, až ji jednoho dne ucpou zcela – což daný člověk bohužel zjistí až v tu chvíli, tedy pozdě.

Riziková strava

Úplně nejhorší, co pro své cévy děláte, je asi špatné stravování. Pokud jíte hodně tučných potravin - zejména těch obsahujících "špatné" tuky - a plných cukru, odráží se to na stavu vašeho cholesterolu a dochází ke zužování a ucpávání cév. Pokud v této stravě pokračujete i nadále a odmítáte cokoliv změnit, je to čím horší. Když jste přitom ve stresu, odráží se to také na vašem fyzickém zdraví a dál to ohrožuje cévy. Kdo se navíc pravidelně nehýbe, je v ještě rizikovější skupině.

Prevence je správnou cestou

Takže co s tím, abyste se nedostali do ohrožení života kvůli ateroskleróze? Pokud se jí bojíte a váš životní styl napovídá tomu, že by vás mohla ohrožovat, tak nejlepší je okamžitě změnit životní styl – tedy začít se stravovat zdravě, začít cvičit a pokusit se vyhýbat stresovému prostředí. Když k tomu omezíte kouření, bude to jen dobře.