Ovoce si dopřejte - vhodné určíte podle denní doby

Možná je vám to úplně jedno a jíte to, na co zrovna máte chuť. Ráno si uděláte nějaké lahodné smoothie, k svačině zakousnete jablko, odpoledne sáhnete po nějakém čistě letním sezónním ovoci. Vždyť je to přece jedno – ovoce jako ovoce. Ale i když je všechno zdravé, tak lepší je jíst ho podle určitých pravidel. Protože naše tělo v každou denní dobu ocení něco jiného. A když porozumíme jeho potřebám, prospějeme mu tím ještě víc.

Sladké ráno

Ráno potřebujeme „nakopnout“, dostat do těla dostatek energie, abychom byli schopni efektivně celé dopoledne fungovat, soustředit se, neusínat nad prací. Proto je dobré si hned ráno dát ovoce, které je sladké a které vám dodá cukry, které vás probudí. Někdo sice začíná jablkem, protože je to taková česká klasika, ale stejně tak je dobré i mango nebo bobulovité ovoce, ze kterého si můžete udělat smoothie dle vlastní fantazie. A během dopoledne se také nebojte sladkého ovoce, klidně si dopřejte i banán, který je cukrovou bombou, ale tělo přijaté kalorie stihne do večera hravě spotřebovat.

Lehký salát

K obědu ovoce můžete vynechat, lepší variantou je zelenina, protože i ta je pro naše tělo velmi důležitá. A když je léto, dejte si osvěžující zeleninový salát. Salát můžete kombinovat ze všech možných druhů zeleniny, střídat i dresinky či přidat jen olivový olej. A pokud jste skutečně milovníky ovoce, tak si občas dopřejte i ovocný salát, který si také můžete namíchat dle vlastní chuti a fantazie a přidat klidně i lžičku medu pro lepší chuť.

Odpolední ovoce

Odpoledne si už na ovoce dávejte větší pozor, protože je hodně sladké a s blížícím se večerem už tělo může mít problém přijaté cukry spotřebovat. Takže volte méně sladké druhy, kde je hlavně vláknina a voda a méně cukru. V létě je proto ideální červený vodní meloun, který vám dodá i potřebné tekutiny. Jinak na tropické druhy pozor, jsou často sladší než se zdají.