Zdravé varianty nezdravých českých jídel si snadno uvaříte. Jsou překvapivě chutné

Češi jsou národ, který obecně moc rád jí. Naše kuchyně je sice vyhlášená, ale bohužel také velmi nezdravá. Snad každé typicky české jídlo je kaloricky neskutečně náročné, a pokud by se člověk měl stravovat pouze těmito pokrmy, za chvíli by se asi neunesl. Oblíbená česká jídla si ale můžete dopřát, pro hodně z nich existuje trošku upravená, zdravější a přitom neméně chutná verze. 

Když my máme ty nezdravé tuky tak rádi

Ano, tohle je největší úskalí našich oblíbených českých pokrmů. Vysoký obsah nezdravých tuků najdeme snad v každém našem jídle. Česká kuchyně často postrádá vlákninu, za to se v ní používá velké množství sádla, másla nebo tučných kousků masa. To se však dá změnit.

Luštěniny nebo zelenina by měla být v jídelníčku každého z nás. Každému chutná něco trochu jiného a právě tyto dvě skupiny potravin obsahují vlákninu. K tomu se vždy dá vařit na zdravějším tuku. Stačí vyměnit sádlo nebo slunečnicový olej na smažení za olivový olej "pomace" nebo kokosový olej. Místo tučného masa zkuste vyhledávat libovější kousky, i tak si díky správnému koření pochutnáte.

Za malé změny vám tělo poděkuje

Chuť jídla nemusíte nutně měnit oproti originálu, i tak si ho můžete udělat ve zdravější verzi. Vybírejte libovější kousky masa, místo bůčku si raději zobněte kus kýty anebo obměňte tučné vepřové za libové krůtí maso. Z tučných kousků masa vždy odkrajujte zbytečně velké kousky tuku. Zahušťování moukou také vynechte, do jídla raději přidejte nastrouhanou bramboru, která ho zahustí zdravěji – a stejně dobře. Vyplatí se vám také investice do kvalitního nádobí. Na pánvičce s nepřilnavým povrchem můžete totiž smažit téměř bez tuku. 

I svíčkovou si můžete dát bez výčitek

K české kuchyni neodmyslitelně patří svíčková, stejně tak jako knedlo vepřo zelo. Tyto - v originálu - kalorické bomby ale můžete přeměnit na vcelku zdravá jídla. Svíčkovou omáčku totiž není vůbec nutné zahušťovat moukou, vaří se přece z kořenové zeleniny. Zkuste jí příště do omáčky dát více a pak rozmixovat. Díky tomu vznikne omáčka dostatečně hustá, a to i bez mouky nebo jíšky.

A jak udělat zdravější knedlo vepřo zelo? Zelí také není nutné zahušťovat, a pokud přeci jen musíte, použijte opět brambor. Bůček nahraďte například kýtou. A knedlíky? Ty si klidně přichystejte celozrnné. 

Dobrou, bezstarostnou chuť!