Češi jsou národ, který obecně moc rád jí. Naše kuchyně je sice vyhlášená, ale bohužel také velmi nezdravá. Snad každé typicky české jídlo je kaloricky neskutečně náročné, a pokud by se člověk měl stravovat pouze těmito pokrmy, za chvíli by se asi neunesl. Oblíbená česká jídla si ale můžete dopřát, pro hodně z nich existuje trošku upravená, zdravější a přitom neméně chutná verze.
Když my máme ty nezdravé tuky tak rádi
Ano, tohle je největší úskalí našich oblíbených českých pokrmů. Vysoký obsah nezdravých tuků najdeme snad v každém našem jídle. Česká kuchyně často postrádá vlákninu, za to se v ní používá velké množství sádla, másla nebo tučných kousků masa. To se však dá změnit.
Luštěniny nebo zelenina by měla být v jídelníčku každého z nás. Každému chutná něco trochu jiného a právě tyto dvě skupiny potravin obsahují vlákninu. K tomu se vždy dá vařit na zdravějším tuku. Stačí vyměnit sádlo nebo slunečnicový olej na smažení za olivový olej "pomace" nebo kokosový olej. Místo tučného masa zkuste vyhledávat libovější kousky, i tak si díky správnému koření pochutnáte.
Za malé změny vám tělo poděkuje
Chuť jídla nemusíte nutně měnit oproti originálu, i tak si ho můžete udělat ve zdravější verzi. Vybírejte libovější kousky masa, místo bůčku si raději zobněte kus kýty anebo obměňte tučné vepřové za libové krůtí maso. Z tučných kousků masa vždy odkrajujte zbytečně velké kousky tuku. Zahušťování moukou také vynechte, do jídla raději přidejte nastrouhanou bramboru, která ho zahustí zdravěji – a stejně dobře. Vyplatí se vám také investice do kvalitního nádobí. Na pánvičce s nepřilnavým povrchem můžete totiž smažit téměř bez tuku.
I svíčkovou si můžete dát bez výčitek
K české kuchyni neodmyslitelně patří svíčková, stejně tak jako knedlo vepřo zelo. Tyto - v originálu - kalorické bomby ale můžete přeměnit na vcelku zdravá jídla. Svíčkovou omáčku totiž není vůbec nutné zahušťovat moukou, vaří se přece z kořenové zeleniny. Zkuste jí příště do omáčky dát více a pak rozmixovat. Díky tomu vznikne omáčka dostatečně hustá, a to i bez mouky nebo jíšky.
A jak udělat zdravější knedlo vepřo zelo? Zelí také není nutné zahušťovat, a pokud přeci jen musíte, použijte opět brambor. Bůček nahraďte například kýtou. A knedlíky? Ty si klidně přichystejte celozrnné.
Dobrou, bezstarostnou chuť!