Recept: Poke bowl s vepřovým trhaným masem

Původem havajské jídlo ovládlo instagramové profily a zařadilo se do našich jídelníčků. Ve své podstatě se skládá z podobných ingrediencí jako sushi a rozhodně má své místo ve zdravém jídelníčku. Hlavní ingrediencí bývá maso a právě na jeho přípravě záleží, jaká bude chuť vašeho poke. Zkuste jej třeba s trhaným vepřovým masem.

Ingrediencí je více, protože péct maso vcelku je možné pouze ve větším množství. Klidně jej ale hotové můžete použít několik dnů, nebo dát zamrazit.

Co budeme potřebovat?

  • 1,5 kg vepřové krkovice
  • 2 lžičky pepře
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce třtinového cukru

Jak na to?

Maso je vhodné zvolit trošku tučnější, během pečení se tuk vypeče a nám zůstane šťavnaté maso. Proto je vhodná krkovice, nebo jako v originálním receptu, vepřové ramínko.  Maso omyjeme a osušíme a prozatím necháme být.

V misce si smícháme veškeré suché suroviny, včetně soli. Množství je orientační, stejně tak jsou použité bylinky na na vás. Pouze nezapomeňte na cukr sůl a uzenou papriku, jejíž chuť je nezaměnitelná a v mase ji potřebujeme.

Maso necháme vcelku a ze všech stran potřeme směsí koření. Vložíme do pekáče , zakryjeme a necháme odpočinout přes noc. Sůl ve směsi z masa vytáhne další vodu a odpočinek je tedy stejně důležité, jako všechno ostatní.

Druhý den maso podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme přikryté, minimálně alobalem, ale nejlepší je litinová, nebo keramická pečící miska.

Ideální verze je pečení při 130°C dlouhou dobu, 6 až 7 hodin, podle velikosti masa. Ale děsit se nemusíte, zvýšením teploty se dá čas urychlit. Při 170°C bude maso hotové přibližně za 3 hodiny a pořád bude výborné.

Jakmile je maso upečeno, zabalíme jej do alobalu a necháme půl hodiny odpočinout. Během této doby se do masa dostane šťáva a trhání bude ještě lehčí. A pokud je maso odpočinuté, můžeme se pustit do trhání. Maso trháme dvěma vidličkami po vláknech a díky dlouhému pečení by to neměla být žádná dřina. Malý fígl je použít šlehač. Maso můžete natrhat i šlehacími metlami v robotu nebo ručním šlehačem.

Natrhané maso smícháme s vypečenou šťávou, opět necháme odpočinout a můžeme se pustit do servírování. Do správného poke patří vše co tam dáte. Různobarevná zelenina nakrájená, nebo nastrouhaná na hrubo. Jediné co tam chybět nesmí je rýže, tu dejte dospodu, přidejte zeleninu a posypte semínky - hotovo! Vaše poke může jít rovnou na stůl, nebo sociální sítě :-)