Dáváte si rádi gumové medvídky kvůli želatině? Zbystřete

Říkáte si, že gumoví medvídci jsou dobří na klouby, protože obsahují želatinu? To je nejčastější mýtus o gumových medvídcích. Díky němu kupujeme tyto sladké bonbóny dětem s pocitem, že třeba oproti čokoládě je tohle mnohem zdravější volba. Bohužel tomu tak není.

Složení gumových medvídků

Gumoví medvídci Haribo - složení: glukózový sirup, cukr, želatina, dextróza, ovocná šťáva z koncentrátu: jablko, jahoda, malina, pomeranč, citron, ananas, kyselina: kyselina citronová, ovocné a rostlinné koncentráty: kopřiva, pomeranč, citron, mango, mučenka, černý bez, černý rybíz, jablko, špenát, aronie, kiwi, hroznové víno, aroma, extrakt z černého bezu, leštící látky: včelí vosk bílý a žlutý, karnaubský vosk, extrakt ze svatojánského chleba, sirup z invertního cukru

Živiny - málo tuku, více bílkovin, přespříliš cukru

Tuk je u gumových jediná složka, se kterou si nemusíme příliš lámat hlavu. Obsahují ho totiž jen cca 0,1 gramu na 100 gramů váhy, tedy skoro žádný.

Na rozdíl od mnoha dalších sladkostí gumoví medvídci obsahují bílkoviny, a to díky želatině, ze které se také vyrábí. Na 100 gramů váhy obsahují cca 7 gramů bílkovin (tady cca 12% denní doporučené dávky bílkovin pro 70 kg vážícího člověka).

Podle složení uvedeného na obalech gumových medvídků obsahují gumoví medvídci obrovské množství cukru v podobě glukózového sirupu, cukru, cukru v koncentrátu ovocné šťávy a sirupu z invertovaného cukru. A i podle nutričních hodnot uvedených na obalu obsahuje 100 gramů gumových medvídků (tedy jeden sáček) až 77 gramů sacharidů a z nich celých 46 gramů je cukr. Takové množství pro lepší představu odpovídá 4,5 velkým kostkám cukru.

Právě obsah cukru dělá z této sladkosti s "dobrým jménem" sladkost, kterou byste měli vyměnit za něco méně sladkého. Chuť na sladké zaženete lépe ovocem nebo jinými dietními zákusky obsahujícími lepší poměr živin.

Čtěte také: Otestovali jsme - je lepší Pribináček, Lipánek nebo Bobík?

Žádné vitamíny ani minerály

Podle složení neobsahují gumoví medvídci téměř žádné minerály ani vitamíny, které jsou pro naše tělo důležité.

Jak je to s tou želatinou

Želatina je jednou ze složek, které se používají k výrobě gumových medvídků. Právě ona je zdrojem kolagenu, tedy základní stavební jednotky pro vznik pojivové tkáně chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Gumoví medvídci obsahují bohužel velké množství cukrů v poměru k obsahu želatiny, proto není rozumné je konzumovat ve velkém.

Čtěte také: Recept na domácí gumové medvídky

Článek publikován 12.11.2013, aktualizován 28.4.2019