Lépe se soustředit vám pomůže voda i cvičení

Pitný režim

První, co vám může pomoci zůstat soustředěni, je kvalitní pitný režim. Váš mozek totiž ke správné funkci potřebuje velké množství tekutin. I jejich drobný nedostatek může ovlivnit schopnost soustředit se. Proto je důležité myslet každý den na pravidelný a dostačující příjem tekutin. Je dobré najít systém, který vám pomůže mít přehled o tom, kolik toho za den vypijete. Každému vyhovuje něco jiného, ovšem můžete se zkusit motivovat pořízením hezké láhve na vodu, jejíž obsah budete do určitého času muset vypít. Pak už to stačí jen opakovat do doby, než dosáhnete ideálního denního příjmu vody.

Cvičení zlepšuje paměť

Pohyb vám může pomoci k zapamatování si důležitých nových informací. Nabízí se dvě možnosti – cvičit před učením se, nebo po něm. Pokud si zasportujete předtím, podpoříte tak svou pozornost. Díky pohybu totiž lépe okysličíte mozek a rozpumpujete srdce, což podpoří neurologické procesy, které se starají o paměť. Jestli se rozhodnete cvičit až po učení, pravděpodobně si věci lépe zapamatujete. Obě metody jsou skvělé a mohou vám pomoci v důležitých chvílích.

Trénujete pozornost

V některých dnech to může být složité, ale snažte si najít alespoň 30 minut, ve kterých se budete věnovat jen sobě. Zaměřte se na kreativní aktivity, které zaměstnají vaši hlavu. Může se jednat o čtení zajímavé knihy, či třeba skládání puzzle. Důležité je, abyste svou pozornost opravdu soustředili na tuto aktivitu. Díky tomu můžete z dlouhodobého hlediska zlepšit funkci mozku.

Někdy je opravdu složité udržet pozornost, a to i když se jedná o zcela běžné aktivity. Mnohdy nás může cokoliv rozrušit, ovšem právě proto je důležité se o své tělo i mysl starat.