Pokud snídáte v hotelu, je velká šance, že přiberete

O dovolené nebo pracovní cestě je velmi pohodlné dopřát si snídani přímo na hotelu. Nemusíte nic shánět, nakupovat dopředu, vařit, ani nikam daleko chodit. Stačí sjet několik pater výtahem a klidně hned po několika minutách od probuzení na vás čeká spousta různých dobrot. Pohodlí je ale často i důvodem, proč lidé na dovolené přibírají.

Možná si teď říkáte, že schválen přeháníme. Schválně, kdy naposledy jste si doma na snídani dopřáli míchaná vejce se slaninou a trochou kečupu, párek, několik různých druhů salámů, křupavou housku nebo rovnou dvě, dobrou pomazánku a třeba i kousek koláče jako zákusek? Že byste toho na snídani tolik nesnědli? Zkuste se podívat na lidi, kteří snídají v hotelu. Podobné kombinace jsou totiž právě na snídani v hotelu obvyklé.

Když jsem si to zaplatil, tak to sním

Hotelová snídaně v podobě švédských stolů má totiž jeden velký psychologický efekt. Vizuálně vypadá krásně a vyvolává v nás pocit, že od každého toho jídla musíme trochu ochutnat. Vždyť právě za tohle jsme zaplatili, tak proč bychom si nedopřáli. Navíc  na dovolenou nebo služební cestu obvykle nejezdíme každý týden, můžeme si tedy dosyta dopřát.

Podobné myšlenky a hromady různého dobrého jídla kolem nás jsou pak příčinou toho, že si na talíř (nebo i více) naložíme tolik jídla, že doma bychom ho rozhodně na snídani nesnědli. Od toho zdravého až po to dobře vypadající, ale přeslazené nebo tučné. A obvykle všechno sníme. Tělu tak po ránu dodáme sice spoustu živin a energie, ne vždy ale zrovna takových, jaké potřebuje. Nacpáním se hned po ránu zatížíme trávící systém a nejradši bychom si opět šli lehnout. Tělo se totiž soustředí na trávení a ostatní procesy, včetně myšlení, tak následujících několik desítek minut zpomalí. 

Přejídáním se při hotelové snídani rozhodně získáme jediné - nadváhu. Na dovolené se totiž obvykle moc nehýbeme a během pracovního v kanceláři dne také ne. Tělo tak má živin nadbytek a rádo si uloží energii ve formě tukových zásob "na horší časy".

Řešení je přitom jednoduché. Při hotelové snídani stačí přemýšlet o tom, kolik čeho jíme a zaměřit se na zdravější podobu snídaně. Ve většině hotelů si můžete dopřát k celozrnnému pečivu zeleninu, libovou šunku nebo třeba tvarohovou pomazánku. Vypněte přemýšlení stylu "když jsem si to zaplatil/a, tak si dopřeju" a snídejte jen tolik, aby vás snídaně nezpomalila. 

Ovoce, zelenina i třeba bílý jogurt je na takové snídani určitě k dispozici. Ani samotnými míchanými vajíčky nic nezkazíte, dejte si jich rozumnou porci a nezalévejte je kečupem nebo nezajídejte slaninou. A pokud jste si zaplatili polopenzi, vyhněte se dietním pastím i při ní.

Článek publikován 3.4.2014, aktualizován 1.2.2020