5 věcí které si na rodinnou dovolenou určitě neberte

Pracovní notebook

A hned začneme tím největším nešvarem, prací. Dovolená by měla být o odpočinku, nabrání nových sil a relaxaci. Chápeme, že bez vás bude práce stát. Po návratu toho budete mít hrozně moc a necháte spoustu kolegů bez důležitých informací. Stejně nás to ale nepřesvědčilo. Pracovní notebook na dovolenou zkrátka neberte. Vždy si řekněte, že pokud skončíte v nemocnici z přepracování, kolegové si budou muset poradit bez vás.

Pohodu dovolené pracovní notebook umí spolehlivě zničit. Nic nenaštve zbytek rodiny tak, jako když jeden z nich kouká do počítače. Všichni se těší na společný čas a tak podobnou věc vnímají obzvlášť citlivě. I deset minut u počítače tak umí zkazit celý zbytek dne. A kdo by se chtěl celý den hádat, ne?

Jídlo

Teď nemluvíme o jídle na cestu, to klidně zabalte a dokonce to udělat máte. Častým nešvarem je ale brát si jídlo na celou dovolenou. Ve výsledku pak jeden nemá dovolenou, ale tráví většinu času u sporáku. Díky vaření připraví ostatní o čas, který můžou strávit třeba na výletu, ale hlavně je připraví o místní kuchyni.

Pokud cestujete do zahraničí, berte jídlo jako součást poznávání. Vyzkoušejte místní dobroty a pokud chcete, klidně i vařte. Společně zajděte na trh a nakupte místní suroviny. Čerstvé suroviny připravíte většinou hodně rychle a navíc můžete nechat pracovat celou rodinu. Poznají novinky a uvidí jak se vaří jinde.

Chápeme, že ne každý má na to, aby jedl každý den v restauraci. Ale dovolená není levná věc, většinou na ni šetříte několik měsíců a tak je potřeba počítat i s touto položkou. pokud je rozpočet napnutý, raději zvolte třeba dovolenou v Čechách u vody.

Kamarády

Kamarádi prostě na rodinnou dovolenou nepatří. I když spolu třeba trávíte většinu času během roku, nechte je doma. Vždyť už v názvu se jedná o rodinnou dovolenou. V dnešní uspěcháme době rodina často netráví čas spolu. Často to ani neumí. Není divu, že se právě zde projeví ponorka a hádky. Chybějící zázemí ale brzy všechny donutí se přizpůsobit a na konec i špatné zážitky změní na ty dobré. Po letech se pak vrátíte k "pamatuješ si, jak jsme se po cestě pohádali a nakonec tam bylo krásně". Kamarád na dovolené může často problémy ulehčit, ale taky může vést k situaci, že jeden zůstane naštvaný.

Problémy

Problémy na dovolenou sice patří, ale ne ty, které tam dovezete. Ještě než odjedete udělejte dohodu. Na dovolené všichni začínáme s čistým štítem. Žádné vyčítání, zmiňování minulých chyb a poučování. Pokud jste svoje problémy nevyřešili do teď, na dovolené to už nestihnete. Zkuste si společný čas užít na maximum. Klidně problémy symbolicky zalepte. Napište je na kus papíru, ten zalepte do obálky a tu nechte doma. Nebo z toho udělejte hru. Každý kdo problém zmíní, musí udělat něco legračního. Chápeme, že problémy se odkládat nemají, ale dovolená je od odpočinku a relaxu. Na řešení máte celý zbytek roku. A že je problém tak velký, že odklad nesnese? Tak to asi není nejlepší čas na dovolenou. Odložte ji na jindy, až bude lepší nálada. Na dovolené se vám to totiž nebude řešit o nic lépe, než doma.

Málo peněz

Co dokáže spolehlivě zničit náladu? Když máme sebou šetřílka co každému počítá útratu. Neříkáme kolik peněz je hodně a kolik málo, ale musí to být všem jasné. Na dovolenou jste už šetřili dost a teď je čas ty peníze utratit. Všichni by měli od toho, kdo má rozpočet na starosti, slyšet kolik se může utratit. Dovolená stála tolik a denně můžeme utratit tolik. Současně máme rezervu tolik, ale to není na útratu, to je pro případ vážné situace. Pokud tohle všichni vědí, můžou se tomu přizpůsobit. Hlavní je, nesnažit se ušetřit. Denní rozpočet je od toho aby se utratil. Zajdete si na nějakou atrakci? Tak to už nemůže celý den kupovat zmrzlinu. Všichni tak vědí, za co se utratilo a nemůžou nikomu nic vyčítat. To nejhorší je, když jste celý rok šetřili a na dovolené děláte to stejné. Domů sice dovezete peníze navíc, ale zážitky už vám nikdo nevrátí a ani naštvání ostatní.

To nejdůležitější samozřejmě je, že rozpočet musí být dostatečně velký. Pokud si to nemůžete dovolit, jeďte raději na levnější dovolenou a nechte si víc na útratu. To už ale jistě víte.