Jste už psychicky na dně? Pomohou ostatní

Zní to hezky, ale kdo už takový pád na dno zažil, ten ví, že to není vůbec snadné. Když jste psychicky úplně vyždímaní, necítíte podporu od svého okolí, vaše finanční situace je na pováženou, s dětmi si nevíte rady a v práci či partnerství to už dávno neklape jako dřív, je snadné rezignovat a vzdát to. Mnoho lidí právě v takových situacích začíná uvažovat nad tím, proč tu ještě vůbec jsou a do hlavy se jim nenápadně vkrádají dokonce i sebevražedné myšlenky. Ale to je úplně špatně. V tom případě už je čas navštívit psychiatra, který vám z této situace dokáže pomoci. Pokud myslíte, že na tom tak zle ještě nejste, ale přesto dle svého mínění už jen přežíváte, pořád máte šanci dostat se z toho sami. Bude to sice pracné, musíte mít pevnou vůli a silnou motivaci vstát a bojovat za svůj plnohodnotný a šťastný život, ale stojí to za to.

Pomoc okolí

Věřte či ne, úplně sami to nezvládnete. Neduste proto své pocity v sobě. Promluvte si s někým o svých myšlenkách, svém smutku, svém pocitu opuštěnosti, své depresi. Je jedno, jestli to bude partner, kamarádka či rodič. Když se svěříte, vaše myšlenky vás hned přestanou tolik tížit. A ten, kdo ví o vašich skutečných pocitech, vám bude moci i pomoct zbavit se jich a přijít zase na pozitivnější vlnu.

Kromě toho pomáhá i literatura. Existuje mnoho knih, které vás dokážou nabít pozitivní energií, ukážou vám novou cestu, pomohou vám dostat se z vaší letargie a doslova vás po přečtení nakopnou k tomu vstát a začít bojovat o své štěstí a sny. Typicky je takovým autorem románů Paulo Coelho, ale motivačních knih existuje nespočet. Proto si nějakou vezměte a uvidíte, jestli vám dokáže otevřít znovu oči.

Prožívat každý den

Zkuste si představit, že dnešní den je vaším posledním. A zítra si to představte znovu. Co byste dělali, kdybyste už měli k životu skutečně jen jeden den? Leželi zasmušile u televize? Určitě ne. Když se naučíte žít každý den tak, jako by byl tím posledním, užívat si všech maličkostí, radovat se z každé drobnosti, bude se vám hned žít lépe. Už ráno si řekněte, že jste v pohodě a nic vás nemusí trápit, že se vše zase vyřeší.

Usmějte se. Ukažte svým blízkým, že je máte rádi. Dělejte to, co máte rádi. Kašlete na názory ostatních a žijte si život podle svého. Jen tak svůj život budete milovat a budete neustále pozitivně naladění a šťastní. Stačí jen to zkusit a uvidíte, že to půjde.