Slunce poškozuje vlasy i pleť. Chraňte si je

Léto je obdobím, které si hodně lidí užívá nejvíc z celého roku. Milujeme dlouhé dny plné slunce, dovolenkový odpočinek, sezónní ovoce, pohodu na zahradě nebo i na balkoně. Ale naše pleť a vlasy mají často přesně opačný názor. Letní horké slunce jim bez správné péče může víc ubližovat než prospívat.

Pobytu na slunci bychom se neměli zcela vyhýbat. Zaprvé je hezké mít opálenou pokožku a nebýt bílý jako stěna. A zadruhé nám sluneční paprsky dodávají tolik potřebný vitamin D, bez něhož se naše tělo neobejde a který jinými způsoby získáváme o dost složitěji a ne tak efektivně. Ale sami tušíme - a většinou i z vlastní zkušenosti již víme - že slunce může také dost škodit. Není tedy žádným tajemstvím, že kdo se před jeho paprsky dostatečně nechrání, může si nakonec vykoledovat i kožní problémy.

Péče o pleť

V létě se o pleť musíme starat jinak než například v zimě. Pleťové krémy zcela nevynechávejte, ale mohou být lehčí než ty zimní „hutné“. Pokud vás trápí suchá pleť, můžete zkusit speciální pleťovou masku nebo například kokosový olej. V létě je potřeba pleť hlavně dostatečně hydratovat, a to jakýmkoliv způsobem. Začněte u dostatečného pitného režimu a jako podporu můžete požívat některý z hydratačních krémů.

Když jdete ven, nezapomínejte na krém na opalování, který nanášejte alespoň půl hodiny před odchodem z domova. Zároveň volte vhodný UV faktor, aby vás před žhavým letním sluncem dostatečně ochránil. Na obličej klidně používejte krém s vyšším UV faktorem než na zbytek těla. Neopomíjejte ho ani před koupáním, ale sáhněte po voděodolném. A poté se nebojte ani krému po opalování.

A když se nedopatřením spálíte? Ihned problém řešte, v lékárně mají speciální chladivé gely a pěny na spáleniny od slunce, které pomáhají.

Péče o vlasy

To, jak v létě vlasy trpí, můžete vidět už jen na tom, jak z nich „šisuje“ barva – na konci léta je máte výrazně světlejší než na jeho počátku. K tomu je má mnoho lidí suché, protože i vlasy potřebují dostatečně hydratovat a slunce je vysušuje. Nemluvě o chloru v bazénech, který jim také nedělá vůbec dobře.

Když se koupete v bazénu, nezapomeňte si proto potom vlasy alespoň opláchnout čistou vodou. Kromě klasického šamponu se také v létě nebojte používat různé masky na vlasy a zábaly, které nemusíte jen kupovat, ale můžete si je velmi lehce namíchat ze surovin, které máte doma. Vhodný je kokosový olej, ale i medová maska či maska z avokáda.